2016. aug 20.

Kraft - Genezis Kőbányán

írta: pif
Kraft - Genezis Kőbányán

Kőbányán tegnap új időszámítás kezdődött a hazai söréletben. Az Első Kraft Sörfesztivál nem csak arról szólt, hogy remek főzdék jobbnál jobb söreit kóstolhattuk, hanem egy régi-új üzenet is megfogalmazódott. Ez az üzenet pedig az eredeti kézműves-filozófia üzenete, csak "sörnyelvújítás" után, hogy nem tömegtermékeket, nem a sör illúzióját akarjuk előállítani, hanem jó alapanyagból, értékes sört akarunk értő közönségnek átadni, és megvan hozzá az egyre tökéletesedő technikai hátterünk, a szaktudásunk, de a szellemünk és a szívünk is. Ezzel nem a többi hasonló felfogású - ezen a fesztiválon nem részt vevő - főzdének üzentek, hanem újrafogalmaztak a hazai sör-felvilágosodás 5 évvel ezelőtti gondolatait, és egy magasabb szintről szeretnék újrakezdeni.

A fesztiválon meglátogattam mind a négy főzdét az M47 Parkban (M47 = Maglódi út 47.), és úgy éreztem magam, mintha egy művész-szigeten négy remek festő vászna mögött állnék, akik ugyanazt a témát festik teljesen különböző ecsetkezeléssel, mégis hasonló felfogásban. A Mad Scientist sörfőzés-technikai, mikrobiológiai tökéletességre törekvő precizitása, a Monyo mesterszakácsokra jellemző nagyívű receptjei, amikben a kis pluszok adják az élményt. Megismerhettem a Hop Top főzde (akikhez Reczer Gábor is csatlakozott) egyedi felfogását (a négyes közül ők saját tervezésű, gőzzel dolgozó eszközökön dolgoznak, a végletekig biztosítva a tökéletes technikai hátteret a sörfőzéshez), a Horizont tudatos filozófiája és közérthetősége mind azt sugallják, hogy egy irányban haladnak. A főzdéket körbejárva láthattuk, hogy ideális a hely arra, hogy ha fejlődnek, van lehetőség bővíteni az erjesztőkapacitást, a főzőházat és folyamatosan megújulhatnak technológiailag is.

Mint minden "művésztelepen", így itt is vannak vendégek, akik egyetértenek az irányokkal és igyekeznek hasonló alkotásokat letenni a műélvezők elé. A Rothbeer-t és a Távoli Galaxist mindenki ismeri, a Balkezes, akik a Hopsterrel és a Greyjoy-jal (lásd az untapped éllistát) megmutatták, hogy ott a helyük a legjobbak között, és a külföldi vendégművész az Alltech volt, akik a már ismert Kentucky Ale mellett egy új brandet, az Írországban megvásárolt The Foxes Rock főzde söreit - köztük egy unikumnak számító 4,5%-os Stout-ot is, melyet a Guinness egyik volt termékfejlesztő sörfőzője alkotott meg - elhozták.

Sajnos - ahogy ez már fesztiválokon lenni szokott, a sok ismerős és még több sörmegálló miatt - az Uradalmi Sörfőzdéig nem jutottam el, de rengeteg dolgot kóstoltam, és persze sokadmagammal betekinthettem néhány műhelytitokba is. Mindent ajánlok, de - a teljesség igénye nélkül - néhány emlékezetes momentumot azért visszaidézek. A Mad Scientist Limerickje, amit Németh Grabovszky Gábor sörkoktél felelős felturbózott egy kis mandulával, tárkonnyal és szellem chilivel, egészen különleges élmény, a Monyó Black Alligator és a könnyed Summer Syndrome, a Hop Top Foreign Extra Stout-ja, a Balkezes Hopster, ami nekem most a Greyjoynál is jobban bejött. És persze sikerült tartályból is kóstolnunk. A legizgalmasabb ezek között a még nagyon fiatalon az erjesztőben csücsülő, de már most is kerek és sokat ígérő Mad Scientist Quadrupel volt, ami a tél egyik sztársöre lehet.

És mindenhol tervek, jövőbe néző gondolkodásmód, a szakma és a sör szeretetének visszacsillogása, és remek bensőséges hangulat. A sörjövő elkezdődött, legyetek a részesei!

Szólj hozzá

kraft horizont balkezes sörfesztivál róthzoli Monyó hoptop