2016. máj 24.

Kisüzemi sörfesztivál Óbudán - Sörömünnep

írta: pif
Kisüzemi sörfesztivál Óbudán - Sörömünnep

Már megint múltidézéssel kell kezdeni egy posztot. A legelső Főzdefeszten, 2011-ben a sörfőzők és a 8. kerületi vendéglátósok még igencsak szkeptikusan álltak hozzá a rendezvényhez. Nem volt elég csap a vendéglősöknél, nem hoztak elég sört a főzdék, voltak is sorok rendesen. Máig emlékszem Kővári "Csakajósör, Armando" Gergőre, amint a kilométeres sort rezignált nyugalommal szolgálja ki, úgy, hogy egy-egy 50 literes KEG Grabancnál el sem zárta a csapot, csak a poharakat cserélte alatta. Azóta a kisüzemi és gerilla sörök már jóval ismertebbek, és a tavaly megújult elnökség, Gyenge Zsolt vezetésével már túl van egy korábbiaknál színvonalasabb, új szemléletű sörversenyen, és immár nem csak a Főzdefeszt zászlója alatt felsorakozva, hanem önállóan is képesek voltak egy remek kétnapos fesztiválra Óbudán.

ksesorfeszt1.jpg

Nem véletlen a Főzdefeszt folyamatos emlegetése, mert aki 2011-2012-ben ott járt a Palotanegyedben, a Mikszáth tér környékén, megtapasztalhatta azt a romantikát, ami a Budavári Sörfesztivál profizmusa mögött sohasem volt meg, és a Főzdefesztből is - a természetes módon való üzleti irányba fordulásával - egy kicsit elveszni látszik. Kérdés, hogy ilyen remekül marketingelt, nagy múltú budapesti sörfesztiválok nyomában a kisüzemiek fesztiválja hogyan vizsgázik?

obudafoto_1.JPG

Öröm leírni, de 2016-ra már természetessé vált, hogy bőséges és színvonalas sörkínálattal találkoztunk a fesztiválon, és azt még nagyobb örömmel írom le, hogy az általam kóstolt sörök közül egyik sem volt fertőzött, ízhibás, vagy problémás. Külön szívmelengető volt, hogy szinte az összes főzde tulajdonosa, és/ vagy sörfőző mestere is ott állt a csapok mögött és ettől mindjárt még hitelesebb egy portéka, ha a büszke készítő kínálja személyesen. Olyan ritkán, - csap mögött meg főleg - lencsevégre kapható sörös "ikonokkal" is találkoztam, mint Takács "Hatodik Íz" Péter, aki a kisüzemi sörfőzés magyar szürke eminenciása. Saját sörei mellett rengeteg főzdének ad tanácsot, segít receptekkel. A Hatodik Íz Single HOP IPA-sorozatát, a Pest CTRL-t Ő ezúttal az izgalmas, Eldorado komlóval főzött APA-t hozott, ami olyan kellemes illatokat invokált, mintha a friss komlót szagolgatnánk, és hozzá jól is csúszik, mert nem agresszív a keserűség.

obudafoto_2.JPG

Rizmajer Józsinál a sláger az új Maibock volt, ami a három éve készült első főzet óta nem volt ilyen egyértelműen és lehengerlően jó, mindenkinek javaslom.

A magyarhertelendi Kapucinusnál a Frau Luther, egy erősebben komlózott nagyon jól csusszanó vörös láger volt a favoritom. A sör mellé Késmárky Kata, sörfőző (aki tavaly végzett a Corvinus Sörmester szakán Rizmajer Józsival - mert voltak annyira alázatosak, hogy elmélyüljenek a szakmában) elmesélte a Kapucinus sztoriját, és beszélgetésünk közben kibontakozott előttem egy tőzsgyökeres nagyvárosi fiatal pár, ahogy átveszi a férj, Attila szüleinek a kis helyi baranyai főzdéjét, és menti meg remek ötletekkel, új dizájnnal és új, modern felfogású sörökkel az elsorvadástól. Igazi tanmese és sikersztori.

obuda1foto_2.JPG

Természetesen nem hagyhattam ki az utóbbi napok legviccesebb sörös froclizásába oltott ügyes főzdemarketinges trollpartinak a végeredményét, a Monyó és a Mad Scientist Fruit War-ját, amelyben egy áfonyás (Monyó) és egy mangós (Mad Scientist) AIPA versenyzett egymással a közönség kegyeiért. (a Mad Scientist nyert 227-223-ra) Ugyan nem szavaztam, de nekem a Monyó-féle változathoz húzott inkább a szívem, mivel a mangópüré nem simult olyan szépen bele az IPA-ba és hiányzott belőle egy kis frissebb, üdítő fanyarság, ami az áfonyásban megvolt. De mindkét sör kellemes, jól iható, igazi kora nyári IPA volt, úgyhogy aki még éri, kóstolja.

obuda1foto_3.JPG

A Fóti Sörfőzde standjánál találkoztam Gyenge Zsolttal és Repülős Gizivel. Zsolt a sörfőző és Gizi nem a kleptomán idős asszonyka, hanem a fótiak új IPA-ja, és a sztorija az, hogy egy alapanyag hirtelen nem volt elérhető, és repülővel hozatták meg. Ám a fótiak továbbra is inkább lágerben igazán jók, a Reinheitsgebot 500. évfordulójára főzött sörük az 500 és a Fóti Zwickl ezt is bizonyítja.

obuda1foto_4.JPG

Mellette - az idei végzős Sörmesterek egyike - a Big Foot-os Branda Gyula is hozott egy két újdonságot. A kezdetben kicsit visszafogottabb anyaghasználattal és hangsúlyosabb marketinggel, látvánnyal operáló Big Foot mára már sokat kísérletezik, és a megszokott szortiment mellé új izgalmas, kis szériás "fesztivál-sörök" is megjelentek, mint például egy hidegkomlózott Brand Ale.

obuda1foto_5.JPG

Utolsó állomásom a diósgyőri Gyertyános Sörfőzde volt, ahol Kecskés István tulajdonos bemutatta a hordóérlelt Whiskys Búzasörét, ami az én ízlésemnek kicsit édeskés, "csajos", én egy füstös változatnak örültem volna igazán, de gyorsan vigasztalódtam egy Kazamatával, a főzde egyik zászlóssörével, egy nagyon szép 8%-os Imperial Pilsnerrel, ami a prohibíció előtti amerikai sörkultúra egyik fajtájának hazai feltámasztása. A Gyertyánosnál már az utódlás is biztosított, Pisti fia is rendszeresen ott áll a csapok mögött így az új generáció is jelen van a szakmában és a fesztiválokon is.

obuda2foto_5.JPG

Aztán egyszer csak este lett, pedig Armandoékhoz, a békésszentandrásiakhoz, az etyekiekhez és még oly sok más főzdéhez el sem jutottam ezen a kellemes késő tavaszi napon.

Igazi pozitív feltöltődés volt az Óbudai Sörfesztivál, a honi kisüzemi és gerilla főzdéknek egy nagy közös mosolya a sörszerető közönségre, amihez a patinás, macskaköves óbudai milliő, a street food kaják, és a nagy öregeket felvonultató 70-es 80-as évekbeli rockzene a színpadon remek körítés volt. Mi, sörbarátok meg örülhetünk, mert a sokasodó - szakmailag is - színvonalas sörfesztiválok (az óbudaival párhuzamban zajlott a második Corvin-negyedbeli Sörfeszt) egymást tuningolják, versenyeztetik, amiből csak profitálhatunk.
(a nyitófotót Kovács András készítette és Bölöny Józsitól kölcsönöztem - Köszönöm mindkettejüknek!)

Szólj hozzá

magyar fót bigfoot sörfesztivál kisüzemi rízmajer gyertyános Monyó madscientist