2016. ápr 26.

Etyeki Sörmanufaktúra - sör-körkép

írta: pif
Etyeki Sörmanufaktúra - sör-körkép

Megszaporodtak a nyíló kis sörfőzdék. Sorra hallunk tervekről, felújított vagy készülő főzdékről. Bárki bármit mond sörkonjunktúra van, és már most látszik, hogy a kisüzemek térnyerését eddig a páholyból szemlélő nagyok is résen vannak már itt Magyarországon is. A Pilsner Urquell után a Staropramen márkánál is belengették a tankos sört, bár ők még nem hozták forgalomba.

szort_3.JPG

Etyek egyértelműen boros asszociációkat szül. Először a barrique chardonnay, aztán a Kertész - Carla pezsgőház jut a "borosabb" sörkedvelők eszébe, de a sör eddig semmiképp sem volt összekapcsolható Etyekkel. Eddig. Radányi Orsolya sörmester vezetésével most mutatkozik be a szélesebb nagyközönség előtt is az etyeki főzde. A berendezések a jóval korábban megszűnt martonvásári főzdéből érkeztek egy Gyenge Zsolt (Sörapu - Fót)-féle felújítás után. A csapat lelkes és van a főzdének és az arculatnak valami megkapó - enyhén "bölcsészes" - bája, itt nem a sörpunkok polgárpukkasztó világa érvényesül, hanem finom, már-már nőies vonalak, törékeny szépség, inkább a tradíciók felé való nyitás. Ezt tükrözik a nyeregzáras palackok (csatos üveg), és a címkevilág. A címke grafikái egy bécsi bolhapiacon vett játéknyomda képeit használják föl. A sörfajtákat a pasztellszínű feliratok is segítenek megkülönböztetni. A címkén nem csak az alkoholtartalom, hanem a szárazanyagtartalom (Balling) és a keserűérték (IBU) is szerepel, sőt - ismét a női irányultság? - a kalóriaérték is fel van tűntetve, ami azért is előremutató, mert az EU tervezi, hogy ezt a sörökön is kötelezővé tegye. Minden sörfajtához tartozik egy - általában ismert - sörös idézet, Luthertől, Nietschetől, Goethetől vagy valami életbölcselet, ami még filoszosabbá, de egyben meghittebbé is teszi az egész hangulatot. Lehet, hogy ez a jó irány sok női sörfogyasztó felé?!

A Gasztroangyal sörös epizódjának forgatásán jutottam el a főzdébe, ami nem a legmodernebb, de technikailag tartja a lépést a hazai átlaggal. A söröket palackozáskor egy kis friss sörlé és élesztő hozzáadásával palackosan utóerjesztik és nem pasztőrözik, mégis fél éves szavatosságot írnak a címkékre. (Ugyan ez kicsit házi sörfőzős eljárás, de ha fertőzés nélkül tudják csinálni, akkor miért ne.) Megfelelő tárolás esetén ezt bizonnyal tartják is a sörök, de ezt nem minden bolt tudja megoldani manapság. A palackos utóerjesztés miatt van egy romantikus pukkanás és egy kis sejtelmes "füstölgés" minden palack felbontásakor, így tényleg élmény kinyitni egy etyeki sört.

palack_5.JPG

Jelenleg hét fajta etyeki sör van forgalomban, és most következne a szakszerű kóstolási jegyzet, csak ezt a több estés jegyzetelést sikeresen kinyírtam egy gombnyomással, így csak benyomások, emlékek vannak a legtöbb sörrel kapcsolatban, bár emiatt talán sokkal mélyebb érzetek is felszínre jönnek és nem ragadok le az egyes íz-komponenseknél.

Etyeki Bohém Pilzeni - A klasszikus pilzeni sajnos még mindig a kisüzemi sörfőzés homályos zuga, igazán jó, cseh pilzenihez mérhető darabot nem kóstoltam, és ezt a tételt sajnos az etyeki sem dönti meg, bár pozitív irány, hogy ők nem magas alkoholtartalommal próbálták a malátásságot elérni, mint sok más hazai főzde, hanem maradtak a 4,5%-os alkoholnál, ami egy klasszik pilzenihez közelebb áll. Testességben, malátásságban, azonban elmarad, és a komlózás száraz eleganciáján is lehetne mit javítani.

Premier Pale Ale - Bár erősebb, mint egy könnyed angol ale, de megvan az a klasszikus, enyhén illatos észteres és virágosan gyümölcsös komlós karakter benne, amit az angolos vagy visszafogott amerikai pale ale-ekben szeretünk. Jó szénsavasság, lágyabb keserű, enyhe narancsos-citrusos fanyarság, kellemes enyhén vizes test. Jó kis ivósör, bármennyit eliszogatna belőle az ember.

Bookkeepers' Bitter Ale - A Pale Ale-hez kicsit hasonló karakter, kevesebb gyümölcsösséggel, és nincs meg benne az a könnyed elegancia, kicsit karcosabb, döccen a korty végén a keserűség, nem elég száraz, "tonikos" a zárás, valahogy nem kiforrott. Különbözni szeretne a Pale Ale-től, de nem tudott karakterben elszakadni tőle.

Rocinante Blonde - A pilzeni mellett talán a legkevésbé volt számomra emlékezetes, nagyon kiforratlannak éreztem, nem igazán tudtam eldönteni, hogy egy belga vagy egy angol irányba indult volna. A narancsosság és a kekszesség, illetve a jellegzetes élesztő is egy-egy irány, de még nem határozott. Ez is, mint a két másik ale, kis búzamaláta hozzáadásával készül, így próbálja a búzás fanyar jegyeket is felvonultatni.

Ambrózia Belga Búza - Mostanában elég intenzíven foglalkoztam a belga búzákkal. A salzburgi Stiegl is készített egy craft-sorozatot, és azt a witbiert is összevetettem a nagy klasszikus Hoegardennel, ami a "stílusmegőrző" szerepében tetszelegve az alfája a sörfajtának. Az etyeki wit elsőre talán nem olyan behízelgően hozza a narancsos-édes cukros illatokat és ízt, ahogy azt a Hoegarden szállítja, de melegedve a Hoegardennél lesz egy olyan megmagyarázhatatlan érzésem, hogy a narancsosság és a fűszeres koriander egy ipari keverék hozzáadásával valami kivonatként kerül bele, mintha egy kicsit rásegítenének az illatokra-ízekre, míg az etyekinél pont ez a kellemes természetesség egy idő után értékbe fordul át, és a visszafogottabb ízek hosszabban élvezhetőek, mint a nagy testvér lehengerlő korianderes-narancsos ízei. Egy picit lehetne az élesztővel játszani, de alapvetően nagyon tetszett.

Etyek-IPA - Egy mai kisüzemi főzde egyszerűen nem hagyhatja ki, hogy IPA-t főzzön. Az etyeki IPA mézszínű, opálos és dúsan terpeszkedik el a fehér habja. Kellemes narancsos, citromfüves illatok, enyhe gyantásság jellemzi. Megkóstolva azonban valami hiányzik. Az a nyers zabolátlanság, ami az IPA-t azzá teszi ami, az enyhe túlérettség és a rothadás határán viháncoló romlott, nyers teltség, ami kellene bele. Emiatt a gyantás-olajos ízek is talán visszafogottabbak és egy kis Maris Ottert vagy Crystal Malt-ot még elviselne, hogy a kekszes, vajassütis keksz is jobban kijöjjön. Nem hibás, csak egy kicsit visszafogott, finomkodó. Egy zenemű, aminek minden hangját pontos ütem szerint eljátsszuk, mégsem szólít meg. Azonban pont ez a visszafogottság segíti azt, hogy ételek mellé nagyon sokrétűen iható, mert nem dominál, inkább "alájátszik" az ízeknek. Viszont egy jó húsválasztás remekül kiemeli a benne felhasznált komlók karakterét. A koktéloknál szoktak minél kevésbé karakteres párlatokat felhasználni, hogy ne tolakodjon előre túlságosan egy-egy karakter. Ez alapján ez egy koktél-IPA...

Bård's Porter - Bár magyar földön a sötét sörök nem egy igazán népszerű műfaj, ez az 6,5%-os erős porter az etyeki főzde minden kétséget kizáróan legszebb söre. Már a főzdelátogatás idején mindenki áradozott, mennyire finom. Bár a pörkölt árpa inkább a stoutoknak a privilegizált hozzávalója, a sörfőző ebben a receptben is használt, de ennek ellenére inkább a lágy, "ozsonnás" habos kakaós karakter ragad magával ebben a sörben, és csak kevés kávésság jellemzi. A kakaó sem az agyoncukrozott változat, hanem a száraz csokoládés elegancia irányából jelenik meg. Mellé társul egy kis gyümölcsös észter, de nem kerekedik a száraz ízek fölé, ahogy a semleges, földes komló is szépen megtámogatja az arányokat. Melegedéssel is csak a csokisság nő, a keserű és a piros bogyós gyümölcsök maradnak az ízlelés félhomályában, hogy ezt a szépen kivitelezett képzavart használjam.

Összegezve, ígéretesen induló új főzdét ismertem meg Etyeken, ahol azért van még mit csiszolni néhány recepten, de van néhány kifejezetten kiemelkedő sör is a szortimentben. Mindenképpen érdemes keresni.

Szólj hozzá

magyar ale etyeki porter ipa kisüzemi