2016. már 23.

Touch of the Craft Beer? - Dreher Hidegkomlós 2.0

írta: pif
Touch of the Craft Beer? - Dreher Hidegkomlós 2.0

Még tavaly látogattunk el többen a Dreher Sörgyárba, hogy megszemlélhessük a csilivili komlóágyút, - ami a Pirx kapitány kalandjainak díszletébe is beleillene - melyben a "mezei" Dreher Classic sört fizeti be a gyár egy kis vidámparki körforgásra, hogy menő aromakomlóval gazdagodjon egy adag, és a komlósodott gazdag keveréket megfelelő arányban visszaelegyítse a sima Dreherhez, így kapva a Dreher Hidegkomlóst. A dolog annyira bejött a gyárnak, - és több helyről visszahallottam, hogy átlagsör-fogyasztó földi halandó barátaimnak is ízlik - hogy a decemberben kifutott első adag Hidegkomlósból most új tételt főztek a szezon elején.

dreeherhidegkomlos2.JPG

A doboz dizájnja kifejezetten jó lett, megtartotta a komlós növényi elemeket, de modern vonalakkal és megjelenéssel újított, valamint az elsőnél való titkolózás után most már ráírták, hogy milyen komló került bele a hidegkomlózás során.

Az első verziónál - nagy valószínűséggel (ezt nem erősítette meg senki a gyárból, de azért több mint gyanús) - használt jellegzetes és nagyon népszerű Citra helyett a másodiknál a Calypso-t (lánykori nevén Hopsteiner 03129) használják a hidegkomlózásnál. Ez még önmagában nem egy olyan nagy lelki törés, mert a Calypsoval főznek olyan nevek mint pl. a Stone, ráadásul viszonylag új nemesítés, amit a piacra dobott a Hopsteiner. Azonban a Citra-nak a lehengerlő citrusos illata és viszonylag karakteres intenzív keserűje, ami az egyes számú hidegkomlós-verzióban megragadta az impulzívabb átlagfogyasztókat már a múlté.

A Calypso ugyan karakteresen gyümölcsös, ám nem olyan fergetegesen citrusos és intenzív az illata, mint a Citrának - (az 1,6-2,5 mg-os illóolaj-tartalom áll szemben a 2,2-2,8 mg-mal, - és az alfasav-tartalma (12-14) ugyan még egy kicsit nagyobb is, mint a Citrának (11-13) mégse olyan karakteresen gyantás az olajok kisebb mennyisége miatt. Tehát a Calypso nem olyan egyértelműen tetten érhető komló főleg - ez csupán az én megérzésem, nem tudom semmivel sem alátámasztani - ha egy jól bejáratott előállítási vonalon kikísérletezték, mi az leggazdaságosabban belerakható mennyiség, amit még a fogyasztó is megérez, de a leginkább költséghatékony is. Ebben azért egy ilyen gyárnak vannak tapasztalatai.

És akkor folytatva a sörösblogger-hipotézisek sorát, felmerül a jogos kérdés, miiért választhatták mégis ezt a komlót a Citra helyett a Drehernél? Az első indok - ehhez azért nem kell olyan nagy fenoménnek lenni - nagyon prózai, hisz a Citra annyira népszerű az utóbbi időben, hogy manapság hiánycikk, vagy a korábbinál akár három-négyszeres áron lehet csak hozzájutni, ami a nagybani sörgyártásnál csupa negatív érv. A másik - és itt szintén csak apró sörpiaci rezdülésekre szenzitívebb idegrendszerem mentén találgatok - vélhetően létezik egy fogyasztói közvélemény-kutatás a Hidegkomlósról, és ennek tapasztalatai alapján finomított a recepten a gyári kupaktanács, hogy nagyobb vásárlói halmazra fókuszálhasson az új főzet. Harmadik mellékszál, hogy elirigyelték a Duvel Triple Hop évente megújuló komlózását és jövőre majd ismét új komlóval főzik le a Hidegkomlóst a szezonra, ezért van az idein már a komlófajta is feltüntetve.

dreeherhidegkomlos1.JPG

És a sörfilozófiai zsákutcák után jöjjön a vegytiszta, empirikus sörkóstolás.

Az új Dreher Hidegkomlósnak talán még szebb is a habja mint az előző verziónak, egy ilyen hab alatt azonban egy jóféle narancsszín IPA-t várnánk, ehelyett egy fakó szalmasárga folyadék tekint vissza a pohárból. Az illatában már csak nyoma van a korábbi harsogó citrusosságának, egy közepes jelzésű gyümölcsösség (kis trópusi mix, alma, körte) és a megszokott enyhe fanyar nagyüzemi sörös zöldalmás illatok támadnak. Az ízben a várt, intenzívebb gyantás keserű helyett egy jóval lágeresebb keserű vegyül egy kis jelzés értékű alfasavval (szerintem kevesebb komlót használtak egy főzet hidegkomlózásánál - a gyári csapat felvilágosított, hogy több a komló benne, mint a korábbi verzióban) és a szokásos vékony lágerekre (a Dreher is már csak 4,5% alkoholtartalmú) jellemző enyhe savanykás utóízzel.

A Dreher Hidegkomlós még mindig egy jó irányba mutató innováció, és továbbra is egyedi a magyar nagyüzemi piacon, de a kezdeti nagy lépés után ezt a verziót egy kis megalkuvásnak érzem, ám továbbra is a reménykeltő kategóriába sorolom, mert még ebben a "butább" verzióban is eljuttat olyan sörélményt az átlagfogyasztóhoz, amivel eddig nem találkozott.

Szólj hozzá

magyar komló dreher