2015. sze 09.

Looking for the Summer - Horizont-Hübris Summer Ale

írta: pif
Looking for the Summer - Horizont-Hübris Summer Ale

Bár már "őszbe csavarodott a természet feje", de "még nyílnak a völgyben a kerti virágok", így különösen fontos, hogy begyűjtsek egy kis napsugarat. A hagyományos módon és egy kis Summer Ale formájában, hogy sajátos emlék-befőttként vehessem el a közelgő hidegebb téli napokban ezt szép nyári hangulatot.

A Horizont két kiötlője, Ákos és Ádám remekül megtalálja a fiatal, trendi főzőket, akik biztos kézzel nyúlnak egy-egy recepthez, stílushoz. Varga Áron IPA-ja, vagy Kelemen Ottó Japán Búzája és Belga Portere után a Horizont a Hübris csapatát kereste meg, hogy elkészítsenek egy - amolyan Horizontos szokás szerint kicsit megcsavarintot - Summer Ale-t, ami szépen illeszkedik a bővülő szortimentbe. A Hübris-csapat nemeskomlós IPA-ja nagyon bejött, így fokozott izgalommal pukkantottam föl a napokban a Summer Ale-t, hogy - Csodabogár után szabadon - egy kis nyugalmi sugárzást és pozitív energiát gyűjtsek magamba a rohanó mindennapokban.

horizonthubrissummerale.JPG

4,5%-os, kellemesen könnyű, de azért amerikai komlóval könnyed lendülettel megtolt nyári szomjoltót ígér a palack. Illatában a narancsos-citromos limonádé, citromfű, jellegzetes witbier-es fűszeresség (koriander is van benne és a Centennial - becenevén "Super-Cascade" komló aromája is erősen citrusos, narancsos). A sört búzasör-élesztővel erjesztették, így az is hozzátett egy ananászos vonalat. Csak suttogva jegyzem meg, ha egy kis brettel is megtolták volna, vagy a búza helyett Saison-élesztőt használnak tán még izgalmasabb lehetne a végeredmény. Jön még egy kis gyanta, citromos olivaolaj, citromnád, akár egy gyümölcsös limonádé és egy savankás fröccs halovány szele is meglegyint. Felsejlik a gyermekkor, nyaralás, virágzó kert, a szomszéd udvaron egy régi szőlőprés...

A látvány egy opálos narancsos szalmaszín sör, kicsit witbier-es, kicsit presszós Jaffa-szörpös és igen tisztességes közepes habot fejleszt, úgyhogy látványnak is üdítő. Az ízben a nyitás jó kis szikvizes korty, - a pilzeni maláta tényleg csak alapot ad - először frissít, majd jön a könnyű keserű, citromhéjas-grapefruitos utóízzel. Nem testes, de nagyon jól iható, bár nem túlságosan rafinált nyári ale. Ehhez a citrusos, visszafogott keserűvel operáló Summer Ale-hez szerintem remekül passzolna szölő- vagy kelkáposztalevélbe csavart fűszeres rizs (töltike, dolmades), ajóka, vagy sötét illetve szardellával töltött zöld oliva, és egy könnyű citromfüves dresszinggel megöntözött ropogós zöldségekkel teli tonhalsaláta is.

A Horizont is kinn lesz a Főzdefeszten, és nem fog nagy meglepetéseket okozni, de a négy jó sör vehető-iható, amiből a Summer Ale igazi nyárutós élmény, egy kis instant napsugár a szomjas torkoknak és a fáradt lelkeknek. Keressétek!

Szólj hozzá

magyar ale horizont kisüzemi hübris