2015. aug 12.

Tibi atya kihívója: Sixtus apát úr Zircről

írta: pif
Tibi atya kihívója: Sixtus apát úr Zircről

dsc_0898.jpg

Végre van egy reményteljes szerzetesi sörfőzdénk idehaza, még ha félig-meddig ez is gebines  formában működik: ugyan a főzde az apátság területén fekszik (a templom, sőt a kripta tövében egy pincében), de a ciszterek mellett az indulótőke kb. felét (a Heinekent otthagyó) magánvállalkozók adták össze, és a sörmester is civil, világi személy (Kovács Krisztián).

Látva a vállalkozás nagyságát és profizmusát, végre nem azon kell aggódnunk, megéri-e a következő idényt, mint a már befuccsolt (?) pannonhalmi, vagy a tényleg csak nevében apátsági bakonybéli főzde, hanem annak szurkolunk, hogy megmaradjon a söröknek ez minősége, és hogy a következő idénysörök is legalább így teljesítsenek.

dsc_0904.jpg

És mindjárt elsőre három jóféle, tulajdonképpen hibátlan söröket főztek. (Erről a hibátlanságról, lévén kekec sörbloggerek vagyunk, szót kell ejtenünk: jómagam, különösen a negyven fokban, nem találtam semmi kivetnivalót a lágerben, de a melegben éppen mellettem szuszogott az asztalnál a sörszcéna egyik Nesztora, aki bizony morgott valamit a pilseni sörük kissé rosszféle keserűségéről, de ilyesmire kizárólag hosszas, méla csócsálgatás során juthat egy ínyenc, a jámbor nagyérdemű zöme mit sem fog ebből érezni.)

dsc_0903_1.jpg


A búza is abszolút korrekt, méltó kihívója az egyre erősebb magyar mezőnynek (lásd legújabban a Napkincset), mindössze némi lisztes utóízt éreztem benne, anélkül, hogy ezt a jellegét a hibái közt említeném. Belga sörük is "alap", sztenderd, ha úgy tetszik, nem lóg ki belőle semmi, a típus alapjegyeit mutatja, de aztán semmi több. Mondhatni, megszületett vele a hazai belga ivósör, már ha létezik ilyen kategória, ráadásul még alkoholban sem olyan erős, mint testvérei.

dsc_0897.jpgDíszpakk

 

dsc_0901.jpg

Sixtus apát csapol

dsc_0899.jpg

 

dsc_0900.jpg...és kóstol

 

dsc_0887.jpgJól fut majd a szekér

A ciszterek és féltestvéreik, a trappisták no meg a sör kapcsolatáról, a hazai ciszterek történetéről jó hosszan lehetne mesélni, most ennyire volt erőnk, én már az esti borkóstolóra készülök (ÁRULÓ!), a hivatásosak meg úgyis leírták a kötelezőket (lásd a poszt alján).

A derűs életszemléletből mindig jó példát mutató Sixtus atyának és az apátságnak sok sikert kívánunk a vállalkozáshoz, különösen, hogy rendjük iskolát és öregek otthonát tart fenn. (És kívánjuk mindkettő intézmény lakóinak, hogy néha a menzára is kerüljön a házi temékekből!)

Nem csak a sör kultúra : a gyönyörű apátság egyéb látnivalóiból:

dsc_0888.jpg

 

dsc_0889.jpg

 

 dsc_0890_1.jpg

 

Sörplakát kiállítás is nyílt a sörpremier apropóján:

dsc_0893.jpg

 

Aki még nem olvasta volna a kollégákat:

Zirci manufaktúra / facebook

zircimanufaktura.hu

Folyékonykenyér.blog: Isteni együttműködes

Kocsmablog

Origo.hu / Táfelspicc

HVG.hu

(aki még tud linket, írjon!)

...és akinek még belefér a naptárába, ne hagyja ki most szombaton: a Bakonyi betyárnapokon kóstolás és főzdelátogatás!

 

 

Szólj hozzá

belga búzasör láger zirc apátsági