2015. júl 13.

Komlóágyú-komlóagyúaknak - Hidegkomlós Dreher - jobb, mint az eredeti

írta: pif
Komlóágyú-komlóagyúaknak - Hidegkomlós Dreher - jobb, mint az eredeti

Tavaly KK kolléga közölt egy tudósítást a Dreher Sörfesztről, ahol a szűretlen, pasztőrözetlen Dreher, a Dreher Spezial félbarna és a nitrogénnel csapolt Dreher Bak mellett először bukkant föl a hidegkomlós nagyüzemi magyar sör alfa-verziója a Dreher Hidegkomlós. A Dreher innovációs teamje, benne marketingesek, mérnökök, pénzügyesek tavaly kábé ugyanarra jutottak, mint én, rávették a vezetést, hogy merjen egy kicsit kísérletezni, vállaljon be kis mennyiségben olyan dolgokat, amiket esetleg nagyban is lehetne később a gyárban kamatoztatni. Hát valahol itt kezdődött a hidegkomlós Dreher története, mivel a szomjas fesztiválnép nagyon gyorsan felszittyózta a kísérleti adagot.

img_0393.JPG

Idén a Budavári Sörfesztiválon már a sajtóanyagban (és a csapon) is szerepelt, és a reklámkampány is annak rendje-módja szerint beindult a gasztro-magazinokban. Mi meg - pár blogger és újságíró kollégával - kapva kaptunk a vállalati marketing meghívásán, hogy a kicsit misztikus ködbe burkolt "komlóágyút" élőben is megnézhessük a Dreher Kőbányai szentélyében.

Mivel Zsombibácsival (mesehabbal-gomijó) kicsit korábban érkeztünk, de az üzemi területre alkoholfogyasztás után nem lehet belépni a Dreher - eddig egyetlen magyarországi - sörmúzeumában a pultnál végigrágtuk magunkat az alkoholmentes kínálaton. A sima Dreher 24-ről még az oly keresetlenül vitriolos tollú Düsi-kolléga is elismerte, hogy az alkoholmentes sörök között az egyik - ha nem A - legjobb, így a kocsmablog szerzőjével bevetettük magunkat a pokol mély bugyrait jelentő ízesített Dreher 24-ek közé. A Pomelo-Grapefruit ízű azt hozta, amit vártunk, kicsit savanyú, kicsit keserű lónyál. A málnás a gyermekkori töltetlen málnás savanyú cukorka romantikája mellett valami borzalmasan citromos mű-aroma hegyeket mozgatott meg a szánkban, viszont a Gyömbér ízesítésű - bár érezhető volt az aroma itt is - verte a hazai vezető Ginger Ale üdítőket (Kinley, Canada Dry, Schweppes), sörnek azonban álmomban sem nevezném.

Aztán Fonyó Gabriella sörmester és "komlóágyú-felelős" kíséretében kaptunk egy elég exkluzív vezetést, ami jóval több volt, mint a csütörtök délutánonként indított sörgyári látogató-túra, mert többek közt felvittek a maláta-padlásra is, ahonnan csak úgy zuhogott befelé a kukorica és az árpamaláta az üstökbe, és magamban megállapítottam, mekkora partit lehetne ott nyomni. A kéményre nem másztunk fel, pedig a sógorasszony is megmondta volna, hogy micsoda jó kis Beobachtungsstelle miszerint megfigyelőállás lenne a tetején. 150703_090.JPGMegdöbbenve láttunk Heinekenes és Stella Artois rekeszeket a palackozóban, és megtudtuk "a nagy titkot", hogy Bőcsön és Sopronban is ott gyülekeznek a hanyag és lusta vendéglátósok által visszaadott göngyölegek, amikből ha összegyűlik 1-1 kamionnyi, a gyárak visszaszolgáltatják egymásnak a jogos tulajdont. Aztán kisbuszra pattantunk, védőbakancsot és szigorú fehér köpenyt öltöttünk, és máris ott magasodott előttünk a komlóágyú maga. Közben az is kiderült, hogy csak sejthető, hogy a hidegkomlós Dreherbe Citrát pakol a SAB-Miller, mert nem árulták el, hogy az alap Drehert milyen komlóval turbózzák, csak annyit lehet tudni, hogy "az extra komló testesebb ízhatást is eredményez, amely ugyanakkor nem tolakodó". Na erre varrjunk gombot! Annyit sikerült azért kihámoznunk a rébuszokból, hogy a komlólekváros keserűkomló mellé német vagy cseh aroma-pelletet kap az alap Dreher is, amit erjesztés és szűrés után bolondítanak meg egy kis extra komlóval a rokettában. A Citra valószínűségét azért az is növeli, hogy tavaly a Kozel egy extra friss fantázianevű Citrás 8,5 Balling-os sört is piacra dobott, melyről írtam is a blogon. Persze nem egy teljes főzet (500 hektó) kerül bele a szerkentyűbe, hanem egy kisebb adag sörlevet vezetnek bele, az cirkulál pár kanyarnyit az ágyú gyomrában, és az erőteljesen komlózott sört visszakeverik a nagy adaghoz, hogy megfelelően beízesítse az alap-Drehert. Hát ennyi a csoda, amit ugyan ott nem láttunk élőben, de a jutyub is a barátunk a gugli mellett, így van róla szemléltető múvi.

A szerkentyűt egyébként a BrauKon nevű német sörberendezéseket gyártó óriásvállalattól rendelte a kőbányai sörgyár. Milyen boldog volna sok kisüzemi főző, ha a kész sörét befizethetné néhány körre ebbe a csodába, de vélhetően nem mikro-főzdék költségvetési keretére árazták ezt a cuccot. Azonban annyiban mindenképp innovatív a Dreher vállalkozása, hogy a SAB-Miller más gyáraiban, de még csak más nagyüzemi sörgyárban sincs ilyen szerkentyű, úgyhogy a budapesti marketingesek és a menedzsment is úttörő vállalkozásba fogott a komlóágyúval.

Hátravan még a kóstoló és a tanulság. Árpa Jankó a Sertepertétől volt olyan élelmes, hogy bekért egy originál Drehert, és így össze is kóstolhattuk a cuccot a Hidegkomlóssal. Az alap sajnos továbbra is bántóan kukoricás és nem elég markáns a komlózása sem, a komlóágyúzottnak már az illata is kellemesebb, bár a citrusos illat csak eltakarja a kukoricát, és az ízekben is az alap Dreher dominál, de van a lecsengésben egy kis gyantás keserű, ami miatt nem reménytelen. Szerintem ízben jobb, mint a Lasko hasonló, exkluzív csomagolású kísérleti iránya. A részletekbe menő flagelláns kóstolót ezúttal nem hagyom KK kollégára, hanem magamra vállalom az ódiumát.

150703_100.JPG

És mi a tanulság? A multik is láthatóan elkezdték a mocorgást a "sörforradalom" által elindított irányok felé. A Molson-Coors két éve Írországban kézműves főzdét vásárolt, a Meantime főzdét is megvette a közelmúltban a SAB-Miller, hogy csak a legfrissebbeket mondjam. Bár kicsit nehezen mozdulnak és döngő, darabos mamutléptekkel indulnak az ismeretlen felé, mégis látványosan visszahat rájuk az a sok hívószó és fogyasztói jelzés, ami egyelőre csak a marketingben, de holnap talán materiálisabb formában is megjelenik. Szerintem remek út a fesztiválra lefőzött kis adagos "éles fogyasztói teszt", látszik, hogy akarnak ők, csak néha nem értékelhető az eredmény. A Hidegkomlós Dreher nem lett a kedvencünk, de ahogy Tomi a Kocsmablogtól mondta, már be tudna vásárolni bulira, ha csak a Drehertől lehetne venni sört és "üdítőt" (lásd Dreher 24 Gyömbér). Reméljük, lesz ez még jobb is, csak - Poldi bácsi után szabadon - az a kukoricagríz, az ne volna, a kukorica...

(Képek a Dreher Zrt-től illetve zömében saját kattintások)

Szólj hozzá

magyar komló dreher gyárlátogatás