2015. jan 27.

Sör + korcsolya - Sörvacsora a Jégkert Caféban

írta: pif
Sör + korcsolya - Sörvacsora a Jégkert Caféban

Az elmúlt pár hónapban örvendetesen megsokasodtak a sörbemutatók Budapesten. Pár éve még lestük-vártuk, mikor lesz valami izgalmas új főzet a láthatáron, mostanság egyszerűen fizikálisan képtelen vagyok mindenhol ott lenni. Azonban sörös gasztro-rendezvényekből még mindig sajnálatosan kevés van, pedig itt volna az ideje ebben is az áttörésnek. Éppen ezért örültem a Jégkert Café felkérésének, hogy csináljunk közösen egy amolyan ismerkedős sörvacsorát, melyet az étterem séfjével, Gonda Robival közösen állítottunk össze, hozzá meg a hazai kisüzemi sörök közül válogattam söröket. Cél volt, hogy ne az extremitás, hanem inkább a sokszínűség (színben és stílusban) jellemezze a söröket, és persze igyekeztem téliesebb, testesebb söröket (is) beválogatni a főételekhez.

Nem véletlen a címben a sör + korcsolya, mert nem csupán sörkorcsolyákról van szó, hanem a Jégkertl két tulajdonosa Balázs és Zoli üzemeltet egy jégpályát is a helyszínen, úgyhogy ha van szabad jégidő a vacsoravendégek kipróbálhatják magukat a jégpályán is.

És akkor lássuk a menüt:

1. Hideg előétel - Pármai sonka (Prosciutto di Parma) balzsamos salátával - hozzá a Hopfanatic tavaly szeptemberben a Főzdefeszten debütáló illatos, könnyed American Pale Ale-jét igazítottuk.

hopfanaticapa.JPG

2. Meleg előétel - Kakukkfüves pecsenyekacsamájjal töltött gomba - a Legenda James' Brown Ale egy kicsit elfelejtődött, pedig a crystal maláta és a gyümölcsös, de keserű amerikai komló jól összeillik a máj és a gomba ízeivel. Persze lehetett volna egy Schwarzbier vagy egy Märzen is, de nem akartunk német sört választani.

img_7237.JPG

3. Főétel I. - Füstben pácolt jércemell parmezános sütőtök-rizottóval - A sütőtöknek a füstös sörök a legnagyobb barátai, de nem akartam ilyen megosztó sörrel "sokkolni a nagyérdeműt, ezért esett a választásom a karamell malátával bőven megáldott, nehéz, édeskés, mégis gyönyörű német komlós illatú 4 Sterne-re, amit egy fogadalmi sör. Rolli a Legendától a német foci-válogatott 4. VB-győzelmének ajánlotta, és a fogadalmat tett is követte. Ez a második főzet még friss és komlósabb, mint az előző. 1412.JPG

4. Főétel II. - Pikáns zöldséges hátszínszeletek szalvétagombóccal (Eszterházy-rostélyos jelleg) - Személy szerint imádom a vadast és minden zöldséges alapú szószos marhahúsos ételt, a zsemle- és egyéb gombócokat meg különösen. Úgyhogy nagy örömmel választottam ehhez a fogáshoz sört, ami nem más, mint egy remek Rizmajer Fekete Sör, azaz egy Robust Porter, testes, édeskés, mégis kellően száraz, akár egy jóféle vörösbor, és reményeim szerint kiválóan passzol majd a főfogáshoz. rizmajerfekete.jpg

5. Desszert - Szilvás Mascarpone-torta - Akasztják a hóhért, mert mindig én hangoztattam, hogy milyen egyszerű választás egy gyümölcsös ízesítésű sört a vacsora végére tenni, mondván, hogy biztos jól passzol majd a desszerthez. De most - a kivétel erősíti a szabályt - nem szerettem volna a végén egy robusztus darabbal elijeszteni - főleg a női - vendégeket, így esett a választás a békésszentandrási szilvás sörre, ami egy kellemes könnyű lebegtetés. De azon vagyok, hogy a vájtfülű vendégek is kaphassanak valamilyen plusz élményt, úgyhogy aki nem kívánja a Szilvásat annak igyekszem valami meglepetéssört keríteni a záráshoz.

Természetesen - házigazdaként - minden fogás mellé mondok majd okosakat, érdekeseket az adott sörről és a sörvilágról, és a vacsi után is lesz lehetőség beszélgetésre.

Ár: 5900 Ft, mely tartalmazza a "tárlatvezetést", az 5 fogásos vacsorát és a fogásokhoz a sört. Mindenképp foglaljatok! FB-info ITT - - - > - és az étterem weboldalán ERRE - - ->.

Szólj hozzá

magyar legenda békésszentandrás kisüzemi sörvacsora rízmajer hopfanatic-kisstamás