2014. dec 02.

Nem csapszék! Csapház - a csapolt üveges sör

írta: pif
Nem csapszék! Csapház - a csapolt üveges sör

Örök kérdés, hogy üveges vagy csapolt, bár nyilvánvaló, ez önmagában elég sekélyes megközelítés, hisz csak csapolási metódusból - pl. az elmúlt héten mutatták be az első nitrogénnel csapolt stoutot - sokféle létezik, nem is beszélve a dobozokba zárt Tap Stream-rendszerről. Azonban üvegben hazavinni a csapoltat csak mostanáig volt rossz választás, hiszen a PET-be, csatos üvegbe engedett sörből csapolás közben elillant a szénsav nagy része, és túlságosan fel is habzott a sör mialatt csapoltak, azaz mire hazaértünk vele, tönkre is ment. Ennek azonban vége. Ha vezetsz és a fárasztó nap végén otthon innál csapolt sört, ha házibuliban élveznéd a haverokkal egy jó korsó sör zamatát, akkor van megoldás.

csapház4.jpg

Egy Moszkvában élő magyar az orosz fővárosban rengeteg utcasarkon szembetalálkozott egy találmánnyal, egy különleges sörcsappal, amelyből orosz sörtestvéreinknek a helyi olcsósöröket csapolják elvitelre. Beindult az agya, elkezdett tervezni és összekapcsolta a hazai sörforradalom fellendülését az orosz invencióval és megszületett a Csapház. Jelenleg két egységük van, egy Újpesten az M3 végállomásától nem messze, egy Budán a Bartók Béla úton. (Jellemző a Békésszentandrási Sörfőzdében lezajlott innovációra, hogy a Rózsában már nekik is van 4 ilyen speckó csapjuk.) Szombaton felkerestem a budai egységet és röviden elbeszélgettem a "csapossal", aki beavatott a rejtelmekbe.

A PET-palackoknak kialakított csapon egy szelepen 2 bar nyomáson szén-dioxid kerül az üvegbe és így a belecsapolt sör, - ami a hagyományos mód KEG-fejen át jut el a falon lévő csapokba, s onnan a palackba - nem habzik fel, így 3 napig tuti, de ha megfelelően tárolják - a tapasztalatok szerint - akár 5 napig is élvezhető a frissen csapolt-feeling. A színfalak mögött egy 4 fokra temperált hűtőteremben sorakoznak a hordók, és a pultnál jönnek az átlagos világosok mellett az IPA-k vagy a barna sörök. 17 v. 18 csap van, akár az Élesztőben, csak itt nincsenek asztalok-székek, csak a söntéspultot ejtette oda a PET-palackból kibújt sörszellem. Olyan söröket is kóstolhatunk így otthonunkban, amiket nem palackozott a főzde vagy főző. A Távoli Galaxis - a hírnév átka - épp kifogyott, de egy nagy kedvencem, amit nagyon ritkán kapni, a Gyertyános Főzde Keserű Csoki keresztnevű finom barna söre volt csapon, úgyhogy egy kedves barátom születésnapjára pont kapóra is jött a Young's Double Chocolate Stout mellé. (Ha már csokitortát nem viszek...) Az alap a literes kiszerelés, de már kapható kóstolószett is, 5 ampulla, amiben meg lehet ízlelgetni a különböző söröket. (Nyitás után két hétig adtak még ismerkedési kóstolót, ez a bónusz-időszak azonban már a múlté.) Az árképzést ha nézzük, akkor olcsónak azért nem nevezhető, de ha a kocsmai korsóárakhoz viszonyítva nézzük, akkor már barátibb, és az élmény odahaza - mint jól tudjuk a reklámból - megfizethetetlen...

Szólj hozzá

magyar sörkultúra sörpiac kisüzemi