2014. nov 18.

Craft Bier Fest Wien - kellene már egy ilyen idehaza is

írta: pif
Craft Bier Fest Wien - kellene már egy ilyen idehaza is

A hétvégén (november 21-22.) a bécsi Anker Expedithalle-ban rendezik meg másodjára a Craft Bier Fest Wien rendezvényt, amelyre sok magyar főző, blogger és sörszerető honpolgár is kilátogat, és két magyar főzde (Legenda és Horizont) is a kiállítók között lesz. A Sörbúvár csapata is kirándul a jó öreg császárvárosba, hogy örömét lelje az egy helyen felvonuló világhírű főzdék (pl. Anchor, Mikkeller, Sierra Nevada, Birra Baladin stb.) és az osztrák-német kis és nagy elitfőzők (Bierzauberei, Brauwerk, Schloss Eggenberg, Schneider Weisse, Schremser stb.) - teljes lista itt - -> - munkáit. Ez a lehetőség önmagában is szép, csakhogy a bécsi sörfeszt ennél sokkal több tanulságot is rejt magában, amit üdvös volna adaptálni a budapesti viszonyok közt.

aventinus.JPG

De mit is tudnak a labancok? Fedett kiállítótér - belépővel (7 EUR - bécsi viszonylatban ez nem összeg) ugyan, de - kulturált környezetben és szép kóstolópohárral (5 EUR depozit), 1 decis mennyiségekben lehet kóstolni a söröket. Hasonlót már láttunk sokat Budapesten kézműves borokkal (Terra Hungarica), whiskyvel (Whisky Show), és legutóbb a Mitiszol fesztiválon már megcsillantak a sörök is, de nemzetközi sörös seregszemle ilyen színvonalú főzdékkel és hasonló környezetben még nem került megrendezésre, pedig jó marketinggel volna rá kereslet. A Főzdefeszt vagy esetleg a Budavári Sörfesztivál szervezői elgondolkodhatnának azon, hogy hasonló jelleggel szervezzenek sörkóstolót, vagy az adott fesztivál keretében külön "szakmai" délutánt, nem csupán magyar, hanem külhoni sörökkel, amik etalonnak számítanak a sörszeretők körében. Nem kell olyan nagyszabású, a népünnepélyt sem nélkülöző sörfesztiválokra gondolnunk, mint a GABF, vagy a GBBF, hanem szükség volna egy jó szakmai rendezvényre, ahová meghívnák a világ elit főzdéinek egy kis töredékét, és a sörösök mellett sok borrajongó kinézhetne és rádöbbenhetne, hogy mitől ájul el a magamfajta sörblogger, ha megkaphat egy pohár De Molen Portert vagy éppen egy Thornbridge IPA-t. Ám addig csak a kedvenc sörszakboltjainkban simogatunk meg egy-két polcon sorakozó palackot, és vásároljuk meg, hogy otthon élvezhessük az igazán jó sört.

csokistout3.JPG

De most pénteken dőzsölünk és végigkóstoljuk a világ sörtermésének egy csábító szeletkéjét. Aki még teheti és ideje és pénztárcája engedi, az kerekedjen föl, hisz Bécs nincs messzebb, mint Szeged vagy Pécs, remek, egynapos programot is lehet belőle csinálni. Sörre fel!

Szólj hozzá

sörfesztivál craftbierfestwien