2014. jún 26.

Thomas Menner 1701 - egy pannonhalmi sörfőzde feltámasztása

írta: pif
Thomas Menner 1701 - egy pannonhalmi sörfőzde feltámasztása

Ma délután sajtótájékoztatón jártam. Nagyon titokzatosan és egyben izgalmasan hangzott a meghívó, miszerint fel akarnak támasztani egy 300 évvel ezelőtti pannonhalmi sörfőzdét. Már több korábbi médiahírek is napvilágot látott, hogy a pannonhalmi bencés apátság a nagyon sikeres borászat után belefog a sörfőzésbe is. Ez önmagában, is izgalmasan hangzott, így örömmel tettem eleget a meghívásnak.

thomasmenner04.JPG

Egy kicsit árnyaltabb képet kaptunk, a sajtótájékoztatón, de az izgalom az továbbra is megmaradt, sőt fokozódott. Adott egy vállalkozás, mely a 18. század elején az apátság által adományozott telken - az apátsági területen kívül, de Pannonhalma központjában - álló hajdani épületben egy látogatóközpontot és egy évi 400 ezer liter kapacitású sörfőzdét létesít. Adott továbbá egy 1701-re datált oklevél, melyben Karner Egyed hajdani főapát - a kolostorokban nem volt sörfőzés, csak az uradalmi jogot adták bérbe - egy Thomas Menner nevű német vállalkozónak, bérbe ad egy telket, hogy ott főzdét és fogadót létesítsen és üzemeltessen. A fogadó a 20. század közepén is üzemelt, bár sört csak a 18. század végéig főztek itt. Ezt a hajdan volt sörfőzdét próbálják most feléleszteni. A vállalkozásba nagyon komoly anyagi és szellemi háttérrel vágtak bele, alapítvány kutatja Thomas Menner történetét, és megkísérlik megfőzni azokat a söröket, melyeket 300 évvel ezelőtt ihattak eleink az apátságban és környékén. A projekthez felkérték a Corvinus Egyetem Sör- és Szeszipari Tanszékét, Vecseri Beáta vezetésével, hogy koraújkori apátsági recepteket felhasználva dolgozzanak ki új recepteket egy világos ale-hez, egy könnyű félbarna-barna ale-hez és thomasmenner02.JPGegy nehéz apátsági barna sörhöz (dubbel). A kész receptmintákból Bart Dani (Folyékony Kenyér, Főzdefeszt) közvetítésével a Hara Punk sörgerillái főztek le egy világos és egy barna ale-t, melyet a bemutatón mi is megkóstolhattunk. A márka egyelőre még kialakítás alatt van, valószínű január környékén kerül ki a szélesebb közönség színe elé. A tervek szerint egy fiatal egyetemi végzettségű, de modern szemléletű sörfőzőt szeretnének megnyerni sörmesternek, és a nagyon profi arculat (pohár, többféle - a 0,33 literestől a 1,5 literes Magnum - palackig, ) mellett gasztronómiai háttérrel, interaktív sörtörténeti múzeummal kívánják a sörfőzdét beindítani, ami Magyarországon eddig teljesen újfajta - és szívemnek igen kedves - kezdeményezés. Csak a sörfőzdében 100 milliós nagyságrendű a beruházás. Az apátság egyelőre nem tevékeny részvevő a vállalkozásban, és nem tudni, hogy elindítanak-e saját főzdét, vagy megegyeznek a Thomas Menner-féle főzdével és beemelik apátsági keretek közé.

És hogy az elkészült két próbafőzet milyen? A világost kóstoltuk először. Virágos, enyhén élesztős komlóillat - kicsit mint egy szűretlen pilzeni - után a melegedéssel jöttek az egyértelmű felsőerjesztésű jegyek. Gyümölcsös, epres, eperkrémes illatok és ízek árnyalták a markáns keserűt és a virágos szénás komlós jegyeket. Némi gyógynövényes és édesköményes ízek és kevés fanyarság, némi animális jegyekkel keverve következett. A sötét ale, akár egy angol brown ale, pörkölt thomasmenner03.JPGmalátás, kenyérhéjas jegyekkel, majd enyhe málnássággal, kis diós aromával (Maris Otter?) mutatkozott be, majd melegedéssel könnyű gyümölcsösséget és enyhén élesztős karakterű édességet is hozott. A vállalkozás szándéka szerint a németalföldi felsőerjesztésű apátsági sörök hagyományait kívánja feléleszteni, tehát ne is várjunk - egyelőre - bajor stílusú bencés lágereket, búzákat, duplabakokat. Végre egy magyar sörös vállalkozás, akik a kezdetektől avval a szándékkal jelennek meg, hogy igényes gasztronómiai szereplőként vezetik be a piacra a söreiket, és ez véleményem szerint is nagyon fontos, hiszen a fizetőképes fogyasztókból lehet egy értő és igényes vevőkört kialakítani, mely kultúra a fogyasztási szokások divatjával továbbgyűrűzik, és még több sörértő fogyasztót szerezhet. Hasonlóan működött ez a bornál is, csak a sör még 5 éve kezdte el ezt a hosszú utat. Fokozott izgalommal várom az őszi főzdebemutatást és sok sikert kívánok a Thomas Menner 1701 vállalkozásnak és reméljük a remek próbafőzések után egy megjelenésében és beltartalomban is kimagasló minőségű sör jelenhet meg a magyar és a nemzetközi piacon.

Szólj hozzá

magyar belga ale kisüzemi sörtörténet thomasmenner1701