Új sörkategória: Provincial Lager - a Pilsner Urquell-sztori folytatódik
Nemrég beszámoltam arról, hogy a magyar boltokban időszakosan felbukkanó akciós Pilsner Urquell igencsak
kevéssé emlékeztet arra, amit cseh kalandozásaink során megszoktunk. De felvetődött bennem a kérdés, hogy csak a prágai kocsmák csapjáról vagy esetleg a cseh és szlovák kisboltokban beszerezhető üvegből is másfajta pilzeni kerül-e a korsónkba. (tegnap olvastam a Táfelspiccen, hogy nem csak bennem motoszkált ez a gondolat) Az alapkérdés az, hogy különbözik-e a Dreher Magyarország által forgalmazott Pilsner Urquell minősége a cseh illetve szlovák - sör szempontból a világ "nyugati" féltekéje - boltokban forgalmazott Prazdrojtól. Sokan csinálták már ezt mosóporral, bébiétellel, autóval stb, most sörből is lesz ilyen "lesajnáltigénytelenpiacra" gyártott áruteszt. Szignifikáns különbség van a már korábban ekézett Kozelhez és Staropramenhez képest, melyek úgy rosszak, hogy egyértelműen hazai (kőbányai illetve bőcsi) gyártásúak. Jelen sörökön azonban mindkét üvegre a pilzeni sörgyár van feltüntetve gyártóként. Beveszi vajon a csehek és a tótok gyomra is a diacetilt és a zöldséges kukoricás ízeket? Álmatlan forgolódásomnak egy gyors párkányi kiruccanás vetett véget, ahol a helyi BILLA-ban, jóval drágábban a magyar akciós árnál (1,09 EUR kb. 330 Ft) sikerült beszereznem üveges Pilsnert és hazatérve mindjárt nyélbe is ütöttem a kóstolást. Természetesen csak a saját érzékszerveimre hagyatkozhattam, semmilyen laboreszközt nem tudtam igénybe venni, így be kell érnie mindenkinek egy szubjektív összehasonlító kóstolóval. Aztán hogy valaki a csillogó címkének vagy nekem hisz, azt az ő dolga eldönteni.
Ugyanannyi ideig hűtve, ugyanolyan poharakba töltöttem a két sört. Habzás és megjelenés szempontjából kitöltéskor szinte nem volt különbség. Aranyló szín, viszonylag kellemes paplanos hab. Talán a magyar változatnak kicsit szódásabbak a felfelé törekvő buborékjai (erről később), de ez még nem adott okot különösebb gyanakvásra.
Az illat már erősen árulkodó. Míg a szlovák Topvar-féle forgalmazású Pilsner a címke ígéretének megfelelően édeskésen malátás és enyhén zöldséges, hamisítatlan zateci komlóillat keverékével mutatkozik meg, addig a kőbányai változat hozza a "megszokott" diacetiles, konzervzöldséges irányt és e mellé az erősen véleményes dominancia mellé furakszik csak be a Saaz-komló utánozhatatlan, de megfáradt illata.
Ízben szintén marad a szláv változat az élen. A harapható édeskés malátás test és száraz, elegánsan finom komlóíz elegáns harmóniája - ahogy az a címkén is áll - az, amit egy Pilsner Urquelltől elvár az ember. Mindez csattanós válasz a vajaromás, butácskán malátaédes, esetlenül keserű ízérzetű komlózással megáldott honi változat bénázására.
A kortyérzetben a látványnál már szemembe ötlött szénsav a legszembetűnőbb különbség. A szlovák beszerzésé lágyan, frissítő, a magyar ákciós szódásan pezsgő, gyorsan illanó. Van benne egy kis plusz tapadósság is ráadásnak.
Szóval a szlovák merítés, ha nem is a legjobb ár-érték arányú választás, de egy tisztességes, nevéhez méltó sör, a magyarról meg tudtuk, hogy nem lesz egy nagy flash, de legalább biztosak vagyunk benne, hogy nem a pilzeni romlott le ennyire, csak minket, magyar fogyasztónak néznek megint provinciális fogyasztóknak, ahol az üveggyöngyöt a csillogó címke és a reklám helyettesíti, a kapott árunak erősen kérdőjeles az értéke. Így lett a világ első pilzenijéből buta Provinciális Láger. A teszt után további költői kérdések vetődtek fel bennem:
- Tudatos-e az, hogy Magyarországra ilyen silány minőségű Pilsner érkezik a SAB-Miller égisze alatt?
- Ha igen, csak az akciós Pilsner Urquell ilyen gyenge, vagy az akción kívül eső tételek is ugyanilyen rosszak? (Ezt meg is fogom hamarosan vizsgálni, csak hogy megnyugodjanak a kedélyek...)
- Az akciós tétel azért ilyen olcsó, mert egy gyorsított gyártási folyamat során keletkezett tételt így akarnak elpasszolni a gyanútlan és részben igénytelen magyar fogyasztóknak?
- Ha igen, vannak más termelési normák szerint legyártott tételek, amelyeket piacok szerint szortíroznak?
- Minden tétel Pilsner Urquell valóban a pilzeni gyárból kerül ki, vagy csak ezt akarják elhitetni velünk?
- Ha nem, akkor Kőbányán vagy más egységben gyártják, és ezért van a minőségi különbség?
Jó elmélkedést!