2014. máj 16.

Új sörkategória: Provincial Lager - a Pilsner Urquell-sztori folytatódik

írta: pif
Új sörkategória: Provincial Lager - a Pilsner Urquell-sztori folytatódik

Nemrég beszámoltam arról, hogy a magyar boltokban időszakosan felbukkanó akciós Pilsner Urquell igencsak

pilsnerIMG_8544_1.JPGkevéssé emlékeztet arra, amit cseh kalandozásaink során megszoktunk. De felvetődött bennem a kérdés, hogy csak a prágai kocsmák csapjáról vagy esetleg a cseh és szlovák kisboltokban beszerezhető üvegből is másfajta pilzeni kerül-e a korsónkba. (tegnap olvastam a Táfelspiccen, hogy nem csak bennem motoszkált ez a gondolat) Az alapkérdés az, hogy különbözik-e a Dreher Magyarország által forgalmazott Pilsner Urquell minősége a cseh illetve szlovák - sör szempontból a világ "nyugati" féltekéje - boltokban forgalmazott Prazdrojtól. Sokan csinálták már ezt mosóporral, bébiétellel, autóval stb, most sörből is lesz ilyen "lesajnáltigénytelenpiacra" gyártott áruteszt. Szignifikáns különbség van a már korábban ekézett Kozelhez és Staropramenhez képest, melyek úgy rosszak, hogy egyértelműen hazai (kőbányai illetve bőcsi) gyártásúak. Jelen sörökön azonban mindkét üvegre a pilzeni sörgyár van feltüntetve gyártóként. Beveszi vajon a csehek és a tótok gyomra is a diacetilt és a zöldséges kukoricás ízeket? Álmatlan forgolódásomnak egy gyors párkányi kiruccanás vetett véget, ahol a helyi BILLA-ban, jóval drágábban a magyar akciós árnál (1,09 EUR kb. 330 Ft) sikerült beszereznem üveges Pilsnert és hazatérve mindjárt nyélbe is ütöttem a kóstolást. Természetesen csak a saját érzékszerveimre hagyatkozhattam, semmilyen laboreszközt nem tudtam igénybe venni, így be kell érnie mindenkinek egy szubjektív összehasonlító kóstolóval. Aztán hogy valaki a csillogó címkének vagy nekem hisz, azt az ő dolga eldönteni. 

pilsnerIMG_8545.JPG

Ugyanannyi ideig hűtve, ugyanolyan poharakba töltöttem a két sört. Habzás és megjelenés szempontjából kitöltéskor szinte nem volt különbség. Aranyló szín, viszonylag kellemes paplanos hab. Talán a magyar változatnak kicsit szódásabbak a felfelé törekvő buborékjai (erről később), de ez még nem adott okot különösebb gyanakvásra.

Az illat már erősen árulkodó. Míg a szlovák Topvar-féle forgalmazású Pilsner a címke ígéretének megfelelően édeskésen malátás és enyhén zöldséges, hamisítatlan zateci komlóillat keverékével mutatkozik meg, addig a kőbányai változat hozza a "megszokott" diacetiles, konzervzöldséges irányt és e mellé az erősen véleményes dominancia mellé furakszik csak be a Saaz-komló utánozhatatlan, de megfáradt illata.

Ízben szintén marad a szláv változat az élen. A harapható édeskés malátás test és száraz, elegánsan finom komlóíz elegáns harmóniája - ahogy az a címkén is áll - az, amit egy Pilsner Urquelltől elvár az ember. Mindez csattanós válasz a vajaromás, butácskán malátaédes, esetlenül keserű ízérzetű komlózással megáldott honi változat bénázására.

A kortyérzetben a látványnál már szemembe ötlött szénsav a legszembetűnőbb különbség. A szlovák beszerzésé lágyan, frissítő, a magyar ákciós szódásan pezsgő, gyorsan illanó. Van benne egy kis plusz tapadósság is ráadásnak.

Szóval a szlovák merítés, ha nem is a legjobb ár-érték arányú választás, de egy tisztességes, nevéhez méltó sör, a magyarról meg tudtuk, hogy nem lesz egy nagy flash, de legalább biztosak vagyunk benne, hogy nem a pilzeni romlott le ennyire, csak minket, magyar fogyasztónak néznek megint provinciális fogyasztóknak, ahol az üveggyöngyöt a csillogó címke és a reklám helyettesíti, a kapott árunak erősen kérdőjeles az értéke. Így lett a világ első pilzenijéből buta Provinciális Láger. A teszt után további költői kérdések vetődtek fel bennem:

  1. Tudatos-e az, hogy Magyarországra ilyen silány minőségű Pilsner érkezik a SAB-Miller égisze alatt?
  2. Ha igen, csak az akciós Pilsner Urquell ilyen gyenge, vagy az akción kívül eső tételek is ugyanilyen rosszak? (Ezt meg is fogom hamarosan vizsgálni, csak hogy megnyugodjanak a kedélyek...)
  3. Az akciós tétel azért ilyen olcsó, mert egy gyorsított gyártási folyamat során keletkezett tételt így akarnak elpasszolni a gyanútlan és részben igénytelen magyar fogyasztóknak?
  4. Ha igen, vannak más termelési normák szerint legyártott tételek, amelyeket piacok szerint szortíroznak?
  5. Minden tétel Pilsner Urquell valóban a pilzeni gyárból kerül ki, vagy csak ezt akarják elhitetni velünk?
  6. Ha nem, akkor Kőbányán vagy más egységben gyártják, és ezért van a minőségi különbség?

Jó elmélkedést!

Szólj hozzá

cseh pils