2014. már 21.

Csepeli március - Rizmajer Märzen

írta: pif
Csepeli  március - Rizmajer Märzen

A német sörrendelkezések (Brauordnung) szigorúan szabályozták már a 16. századtól, hogy sört csak Szent Mihály (szeptember 29.) és Szent György napja (április 23.) közt szabad főzni. Ez a rendelet persze teljesen gyakorlatias volt, hiszen a meleg nyári hónapokban a sör könnyen elfertőződhetett, tönkremehetett volna. De a sör nyáron is kell a szomjas torkoknak, így a főzőszezon vége felé, márciusban a derék sörmesterek egy gazdagon malátázott, erősebb, tartalmasabb sört főztek, mely sziklapincékben érlelődött és nem ment tönkre nyáron sem.

rizmajermarzenIMG_8441.JPG

Aki Reinheitsgebotról és további sörtörténeti finomságokról szeretett volna olvasni, azt sajnos ki kell ábrándítanom, ezúttal bizony megint kóstolok és iszom. A tavalyi Maibock ígéretes előzménye után Csepelen ismét kifőztek valamit a Szebeni utcában. Rizmajer Józsi ezúttal egy Märzent, márciusi sört főzött le. A Märzent semmiképp sem szabad összekeverni a márccal (a szó eredetének sincs köze a márciushoz, inkább talán a murcihoz, de ez erősen vitatott), ami a középkor kedvelt itala volt Magyarországon is. A márc, olyan mézes  ital, melyet szőlőtörkölyön vagy más gyümölcsön erjesztettek, le, tehát inkább méz"bor" és ezért a méz vagy méhsör sem ugyanez, pedig sok helyen tévesen összemosódik. Miután a terminológiai kötelezőt letudtuk, térjünk is vissza Csepelre, ahol egy németes értelemben vett Märzen került tegnap csapra a Rizmajer Sörházban. Egy ideig szűretlenül is meg lehet kóstolni, aki erre kíváncsi siessen, mert csak 70 liter van belőle. Ez sokkal komlósabb, zöldségesebb, nincs annyira klasszikus märzenes íze, inkább egy karakteresen, enyhén zöldségesen komlós testes félbarna sör. Aki kattan a nemeskomlók ízvilágára, az ebben megtalálja a szerethetőt, de én egy Oktoberfestbier-jellegű enyhén édeskés karamell-malátától duzzadó darabra vágytam, így nem vártam meg a jövő hetet – egy hétig még tartályban formálódik az újabb adag, ami szintén csapra kerül majd, de már leszűrve – hanem magamhoz vettem pár palackkal és megkóstoltam otthon is a „laborban”.

rizmajermarzenIMG_8447.JPG

Mézes karamell és pörkölt, grillázsos illatokkal indít az új Rizmajer-sör, mely mellett hamar megjelennek a komló Hallertauer Mittelfrüh zöldséges, és a Hersbrucker gyógynövényesen virágos aromái. Meg egy tisztességes adag keserűség. Mögé sorakozik fel egy kis grillázs meg darált dió. Színre szép tükrös borostyán, viszonylag gyorsan múló piszkosfehér (az angol white-off, mennyivel célratörőbb, mint a negatív felhangokat is sugalló piszkos fehér, de ez már csak az én személyes szemantikai nyűglődésem) habbal.

Kóstolva kellemesen édeskés cukros nyitás után, érkezik a karamell maláta pörkölt (és melanoidines) ízvilága, majd a zöldséges aromakomló rövid intermezzoja után befut a komlók keserű hosszan lecsengő íze, melyre még a karamell-maláta pörkölt kesernyéssége is beleszól és erősíti. A háttérben jelen van a fekete kenyér enyhén savanykás kovászossága is. A szűretlennek túl apró, kicsit ale-s volt nekem buborékja a palackosé sokkal szebb, üdítőbb. A nemeskomlós keserű összehúzza a szánkat, de nem bántóan.

A magyar alkoholszázalék alapú jövedéki adózás és a "csökkentett, megkönnyített" adminisztráció miatt, ha egy főzde nem akar sörfőzés helyett túl sokat papírozni, akkor max 3-4 alkoholfokú sört gyárt le. Így van pl a Legendánál és a Rizmajernél is 3-3 azonos alkoholfok-kategóriában a sörök túlnyomó része. A 6,5 % alkohol kicsit sok egy Märzennek, hiába van meg a karaktere hozzá ennek a sörnek. Stílusában inkább egy testes, gazdagon komlózott, harapható Frühlingsbock és egy klasszikus Märzen "házasítása". Aki csak az Oktoberfestre főzött sörök világára vágyik, kicsit csalódni fog, aki viszont egy testes és szépen összerakott tavaszi sörre, az semmiképp nem fog csalódni.

Az grillázsos édeskés karamell és a markáns komló miatt remekül passzolhat egy félbarna német kenyérhez, jó füstölt csülökkel, amihez vagy egy csípősebb német, de akár egy whole grain angol mustár adja a koronát.

Rizmajer Józsi elmondása szerint az idei sörpremiereknek egy kicsit vége szakad, de azért ne szontyolódjunk el, mert a tavalyi Maibockot - ami amúgy a Ratebeer listáján is előkelő helyen jegyzett - újra lefőzik a sörfanoknak. Én meg annyira megörültem annak, hogy kész lett ez a poszt, hogy gyorsan ettem egy kis - tárkonyos mustárral megbolondított - sajtos kenyeret (csülök nem volt) és bontottam még egyet a gondosan betárazott Märzenből...

Szólj hozzá

magyar märzen kisüzemi rízmajer