2013. okt 08.

Frissen a legjobb - Pyraser Hopfenpflücker

írta: pif
Frissen a legjobb - Pyraser Hopfenpflücker

"Ezt hozta az ősz. Hűs gyümölcsöket üvegtálon"

pyraserhopfenplIMG_7718.JPGMeg valami mást is. Nemrégen írtam, hogy a Sörmanufaktúrába megérkezett az Oktoberfestbierek mellé a Pyraser (a szintén csodás duplabakjukról itt olvashattok) friss komlóval főzött üde pils-e a Hopfenpflücker, azaz komlószüretelő. A főzde kertjében ugyanis van 72 tő saját nevelésű komló, amit komlóérés után ("Niederfall") azon melegében ünnepélyesen leszüretelnek és még aznap feldolgozzák a főzdében. Ebből lesz az az utánozhatatlanül üde, zöldséges, harapható, (herb) pils, amit 2 éve olyan gyorsan megittam, hogy mire észbe kaptam, már nem volt mit fotózni..Most kicsit higgadtabban láttam neki, és mindjárt két palackkal vásároltam be, így kisebb volt a veszély. gyorsan kerestem egy pilseni "vázát" és neki is láttam.

A csavaros (igazi, nem olyan ámmerikai módin) palackról könnyen lekerül a kupak, és máris megcsapja orrunkat egy isteni zöldséges és virágos illatfelhő. Friss sóska, spenót, kelkáposztalevél árad felénk. Aztán jönnek a florális aromák, körömvirág, egy lágy tavaszi eső után illatozó mezei virágcsokor. Ez az igazi feinherb komlózás. Csak ezek után érkezik a pilzeni maláta virágmézes édessége és egy kellemes, üde fanyarság.

Szép világos szalma és mézszínű sörünk, gyönyörű, emeletes fehér habot generál a pohárban és ha mohón belekortyolunk szétáradnak szánkban a zamatok. A rövid édesség után mindent elural, áthat és letarol a komló spenótos, friss íze, ami úgy száraz és keserű, hogy nem húzza össze az ember száját és nyelvszéleit, mint egy IPA atomkomlója, csak friss és üdítő, akár egy jó forrásvíz ásványos ízei, vagy egy kövér édes szőlőszem héjának a zamata.

A komló a sokadik korty után azért - még mindig elegánsan - megmutatja keserűségét, de ez csak az ízek túlcsordulása, ami a nyelvszéleket és a lágy szájpadlást vonja össze. Remek az apró cseppet sem szúrós buborék, és külön erénye a sör habjának a citrusos üdítő zamata.

Hát kérem, ez az igazi őszi vitaminbomba, nem a mű-vitaminkészítmények. Én legalábbis erre szavazok. És ha igazán finomat szeretnénk, akkor készítünk ehhez a csodás sörhöz egy jó kis spenótos-ricottás gnocchit, vagy egy medvehagymás-diós-mascarponés-prosciuttos farfallet...

Szólj hozzá

német komló pils pyraser