2013. sze 02.

Meglepetéssörök a 6. Főzdefesztre I.

írta: pif
Meglepetéssörök a 6. Főzdefesztre I.

domjánjubileum20a.JPGMár hagyománnyá vált, hogy a Főzdefeszt előtti napokban a Csakajósörök boltban nyitás előtt Simkó József, a Békésszentandrási Sörfőzde sörmestere valamilyen új sört mutat be a szűkebb közönségnek. Idén nem egy szentandrási sört, hanem a kerekegyházi Domján főzde egy meglepetéssöre volt a kis szeánszon a főszereplő.

Domján István sörfőzőmester és főzdetulajdonos sok év vendéglátói tapasztalat után 1993 januárjában csapolta első, saját sörét Kerekegyházán, Kecskemét mellett. Ő volt a Kisüzemi Sörfőzdék Egyesületének egyik alapítója és első elnöke, és annyit kilincselt a különböző hivatalokban a hazai sörfőzdékért, hogy örökös tiszteletbeli elnöke is az egyesületnek. A Domján Sörfőzde egy világos Pils és egy Elefánt névre hallgató barna sör mellett egy meggyes sört tart repertoárján és ezekhez érkezett egy Jubileumi Sör 20 névre hallgató 6%-os alkoholtartalmú sör , mely a poharunkba került múlt pénteken Gergőnél. A felhasznált anyagok (pilseni, bécsi, müncheni és karamell maláta) illetve Hallertau komló és persze a sötét borostyán szín alapján egy gazdagon malátázott Festbier-nek szánta a főzde, Szép 20 éves jubileumi megemlékezés a hőskorról. Az édeskés felhangok és aromák mellett elég intenzív, - ahogy a Folyékony Kenyér írja: marcipános - lett a komlózása, ám mindenképpen egy anyagerős darab. A kisüzemi főzdék indulő nemzedékének tisztelgése a sörforradalmi nemzedék fiataljai előtt. Kóstolható a Főzdefeszten a Domján Sörfőzde standján.

És ha már ott voltunk a Csakajósörben, nem álltuk meg, hogy meg ne kóstoljuk a csapról a  Flying Dog Single Hop Imperial IPA-ját, mely Nelson Sauvin komlóval volt bolondítva. A Nelson Sauvin úgyis nagy kedvencünk, hiszen a mostanában megízlelt Thornbridge Kiplingben is ez a komló van. A 10%-os sör intenzív mézes, mézcukros aromákat kapott a malátától, és ezt fejelte meg a komló ultraaromás bodzás (ez a Sauvignon Blanc borok egyik fő illatjegye is) illata és zöldséges-ásványos íze, majd gyantásan, kelbimbósan keserű lezárása. És az a hab...

flyingdognelsonsauvin.JPG

Hogy ne legyen elég a jóból, még kaptunk egy 0,33-as palack Alakor Bio-sört is, de ezt már a következő posztban írjuk meg, hogy addig is megöljön minden olvasót a kíváncsiság, és tudásszomját csak pár korsó sörrel enyhíthesse. Folyt. köv.

Szólj hozzá

magyar fesztivál kisüzemi főzdefeszt