2013. jún 04.

Meglepetés Békésszentandrásról - Armando Söre - Főzdefeszt előkóstoló 1.

írta: pif
Meglepetés Békésszentandrásról - Armando Söre - Főzdefeszt előkóstoló 1.

Úgy tűnik a Békésszentandrási Sörfőzde minden Főzdefesztre tartogat egy "tribute" sört. A tavalyi feszten Ogre barátunk vált sörforradalmi emblémává, miután Simkó József serfőző-mester meghallgatta abbéli panaszát, hogy miért nem főz senki egy rendes pilzenit. Idén egy másik, sörberkekben kult személyiség került a söröscímkékre, azaz csak a neve. Armando, alias Kővári (Csakajósör) Gergő a Főzdefeszt egyik kitalálója. A szentandrási főzde ezt a sört neki dedikálta. Ha nem is olyan átütő komlóorgiát kapunk ettől a sörtől, ami Armando kedvence (és idén is csinált egy Grabanc csavarintást, hogy lássuk miről is van szó), de a 90-es évek sörreceptjei után paradigma-váltáson átesett szentandrási főzde ismét nagyon finomat húzott elő a kalapból.

armandosör2.JPG

Ha feltétlen be akarnánk tuszkolni valami skatulyába, akkor egy erősen komlózott Triple Ale-nek aposztrofálnánk, mert a 7,2 % alkohol azért nem gyenge, baknak meg nem nevezhető már csak a felső erjesztés miatt sem. Az angolszász alapanyagok (Crystal maláta és a Fuggles komló mellett még egy kis Cascade-del hidegkomlózták is ezt a sört), is azt mutatják, hogy a minden eddigi képzeletet felülmúló anyagfelhasználás azért mindenképpen Armando neve és stílusa mellett szól.

armandosör1.JPGSzép, igazi sötét arany (amolyan eredendően alap-sörszínű), csodás fehér habbal rendelkező sört kaptunk poharunkba a kóstoláson. Illatra egy enyhén savanykás ale-es beütésű anyagnehéz Special Bitter (mint például a Marston's Pedigree), ami nagyon közel áll egy jól komlózott láger illat- és ízvilágához. Egy becsapós sör, ami haraphatóan fűszeres és telt, remekül adagolt benne a komló. Az ízes nemeskomló mellé a Fuggles adja a keserűséget és a Cascade egy izgalmas, enyhén fanyar citrusossággal gazdagítja ennek a remek sörnek az ízeit. Igazán csak a mohó kortyok után mutatja ki, hogy a 7,2% alkohol milyen becsapós tud lenni, úgyhogy óvatosan igyuk, nehogy megtréfálja az egyensúly-érzékelésünket...

Nagy hurrával kell üdvözölnünk ezt a sört, ami a hagyományos sörvonalat képviseli, ahová mindig jó vissza-visszakanyarodni egy-egy extrémebb kitérő után. Gratulálunk a főzdének, és még sok ilyen sört!

És aki a Főzdefesztre kilátogat pénteken még Armandoval is találkozhat a Békésszentandrási Sörfőzde - most már nyugodtan mondhatjuk - törzshelyén a Darshan udvarban. Szombaton meg Ogre csapolja az Ogre sört ugyanitt, úgyhogy mindenképp érdemes ellátogatni és visszatérni is ide...

Szólj hozzá

magyar ale békésszentandrás sörfesztivál kisüzemi főzdefeszt