2013. máj 28.

Waterloo - hétvégén itt a IV. Belga Sörfesztivál

írta: pif
Waterloo - hétvégén itt a IV. Belga Sörfesztivál

A belga sörpiac első pillantásra a legmerevebbnek tűnik. Kőbe vésett tradíciók, 6-800-éves főzdék és receptek bukkannak fel lépten-nyomon. Persze Belgiumban is van olcsósör, - a helyi szinten a Kőbányaival egyenértékű - Jupiler illetve a szintén lokálisan kb. az Arany Ászokkal egyenrangú Stella Artiois. De emellett azért fel tudnak mutatni annyi izgalmas dolgot, hogy a sörszeretők vissza-visszatérnek a belga sörökhöz, és ha éppen nem egy izgalmas Saison-t vagy egy erősen komlózott, "új hullámos" Duvel-t kóstolnak, akkor fülig érő szájjal kortyolnak el egy apátsági Quadrupelt vagy éppen egy jó kis világi Tripelt.

belgawaterlooIMG_7336.JPG

Egy kedves kollégámtól kaptam a fenti, Waterloo névre hallgató Tripelt, amit a címke tanúsága szerint a Napóleon seregei ellen felsorakozó szövetséges csapatok ittak, hogy bátorságot gyűjtsenek. Persze - hogy egy kis (orvos)történetii vargabetűt is tegyünk - a csata kimenetelét nemcsak ez, hanem a Napóleont kínzó végbélsipoly (aranyér) is segítette, így a félelmes Bonaparte vereségéhez jelentősen hozzájárult, hogy az esős belga időjárás miatt a francba kívánta az egész csatát, mihamarabb bele szeretett volna ülni egy kád forró vízbe. Így jár egy nagy stratéga, ha kicsinyes...

Ettől függetlenül a Waterloo, egy csodás habbal rendelkező, belga szinten egész meglepően kesernyés komlózású (Saaz és Spalter kerül bele), gabonásan édeskés, frissítő tripel, ami a 7,5% alkohol ellenére is üdítő ital.

A hétvégén (május31-június 2.) ezt a sört ugyan nem, de a Du Bocq más főzeteit és sok egyéb belga sörfinomságot kóstolhatunk a szokott helyszínen, a Vajdahunyadvárban. Hogy egy kicsit a számokkal is dobálózzunk, 30 főzde 140 féle söre, melyek közül 50 fajta csapolva is a nagyérdemű rendelkezésére áll. Úgyhogy én már gyűjtöttem is egy kis bátorságot ebből a sörből, és a heti sörprogram adott, irány a Városliget!

belgadeugnietIMG_7323.JPG

Szólj hozzá

belga sörfesztivál