2013. máj 09.

Május Csepelen - Sörpremier: Rizmajer Maibock

írta: pif
Május Csepelen - Sörpremier: Rizmajer Maibock

Május és Csepel 25-30 évvel ezelőtt igazi mozgalmi jelkép volt. A tapasztaltabb sörivók közül biztosan sokan emlékeznek még a "Vörös Csepel" című dalra. De néhány éve - főleg a sörszcénában - Csepel inkább a Rizmajer főzdétől hangos, hiszen ők voltak az egyik olyan hagyományos felfogású kis főzde, akik mertek nagyot váltani, és a kibontakozó "sörforradalomban" az egyszerű lágerek mellett izgalmas új dolgokat készíteni a hazai sörbarátoknak. Nem kevés pénzt öltek a főzde technikájába. A régi 1300 literes tartályok mellé, a főzőmester tervei alapján összerakott új, 2300 literes erjesztőtartályok is érkeztek, az ország kis főzdéi közül itt működik az egyik teljesen automata KEG-mosó berendezés is, és most már üvegbe is palackoznak, nem csak PET-be. A Rizmajer Sörfőzde Karácsonyi söréről már megemlékeztünk, és nagyon sajnáltuk, hogy olyan hamar elfogyott ez a finomság.

rizmajermaibock.JPG

Pontosan ebbéli panaszunkat olvasta egy kommentben Rizmajer Józsi, a tulajdonos-sörfőző, és gondolt egy nagyot, a gondolatot meg tett követte, így főzött a sörbarátoknak egy Maibock-ot. A Maibock egy mindig világos, általában erősebben komlózott baksör, melyet a téli hidegek elmúltával főztek. Erősebbre mint egy normál sört, hogy a melegedő időben se menjen tönkre a lágerolás alatt, és a meleg beköszöntével, április végén, májusban verték csapra. A május hagyományos sörünnep, megtelnek a teraszok, a lugasok, a kerthelyiségek, és - főleg német területen - óriási múltja és kultusza van ennek a sörnek. A májusfák állítása és a hidegűző, hatalmas tüzek gyújtása mellett a Maibock az egyik legfontosabb hírnöke a meleg tavasz elérkeztének. A májusi baksörnek akadnak édeskésebb változatai is, ám az általános jellemzőjük a gazdag, karakteres malátázottság és az ebből következő komoly extrakttartalom, valamint a bőven mért ízes, nem túl keserű komló. Igazi harapható masszív sörök, melyek a hűvös alkonyatban átmelegítenek és jól csúsznak hozzájuk - csakúgy, mint a karakteres Festbierekhez - a hagyományos sörös ételek, mint a jól bevált csülök.

Ma jártam a főzdében, és én voltam a legeslegelső, aki kapott Józsitól a sörből, úgyhogy igencsak friss a palackozás és az élmény is. A Karácsonyi Sörnél már dicsértem a címkét, ami ennél a Maibocknál talán még szebb lett. 5 féle maláta (pilzeni, müncheni, bécsi, karamell és melanoid) és Saphir komló van benne. A Saphir egy német nemesítése a Hallertau Mittelfrühnek (a nemeskomlók egyikének) csak még kevesebb az alfasav-tartalma- (2-4,5), így egy igazi, üde, zöldséges aromakomló, ami csak nagyon halványan érezteti a keserűségét.

Kitöltve gyönyörű narancsos, virágméz színű, enyhén opálos sör kerül poharunkba. Habja tojásfehér színű, és -  köszönhetően a gazdag komlózásnak - igen tisztességes. Olyannyira, hogy ki is futott a poharamból, mert egy baksörnél picit kisebbre számítottam. Ragadt is a kezem a (maláta)cukorban gazdag sörtől...

A gyors törölgetés után jöhetett az illatpróba. Egyértelmű virágméz, malátacukor, édes keksz és aztán megérkezik a komló fenyőgyanta illata, és egy kis frissen kaszált, napfényen száradó széna, kevés frissen sült kenyér. Ízében először a malátás-mézes édesség dominál, de a következő kortyoknál már markánsan megjelenik a komló friss gyantás-zöldséges karaktere. Józsi elmondta, hogy a lefőzött sörlébe adagoltak még egy kis komlót, így nyersebb, intenzívebb a zamata. A 6,5 % alkohol ellenére inkább a maláta édessége és a zamatos komló dominál a sörben, alkoholos bumfordiság nyomokban sem érezhető. Aztán záróakkordként persze menetrendszerűen megérkezik egy kis keserűség, de csak árnyalja, nem elnyomja az eddigieket. Jó kis becsapós darab, mert az édes, zamatos sör elfedi az erejét, így 2-3 korsó után igencsak megszédítheti a kerti partin mulatozó nagyérdemű fejét. Az édesség ellenére a szánkban a komló ízei maradnak meg leginkább, enyhén összehúzva nyelvünket és sokáig éreztetve az olajos gyantásságot.

Szép karakteres Maibock, nem olyan száraz, kesernyés, mint az őszi bakok, a kitárulkozó természet illatait, ízeit hozza el. Hozzá remekül fog illeni a csülök, vagy akár egy jóféle szószos sertéssült, sőt, hogy még ropogósabb legyen az a husi, én meg is locsolnám ebből a ragacsos söröcskéből.

Aki szeretné megkóstolni ezt a különlegességet, az siessen, mert csak egy tartály Maibock készült Csepelen, és ebből vasárnap - terveink szerint - mi is sokat meg fogunk inni a Rizmajer Sörház teraszán a kemencés füstölt csülök mellé...

Szólj hozzá

magyar bak kisüzemi rízmajer