2012. jún 21.

Újra Budavári Sörfesztivál - A sör(marketing) ünnepe

írta: pif
Újra Budavári Sörfesztivál - A sör(marketing) ünnepe

Tegnap sajtótájékoztatón jártam. A Budai Vár falai közt augusztus végén (augusztus 29 - szeptember 2.) ismét megrendezik a 2. Budavári Sörfesztivált. Tavaly erősen felemás érzésekkel távoztunk a fesztiválról. A sajtótájékoztatón beígért sok kisüzemi sör helyett kaptunk egy nagy adag Sopronit, és üdítésnek némi Főzdebuszt és a Gyertyános Sörfőzde söreit. Meg persze a Banduszékat a Kölesessel és a Rotburgert. Sajnos a - tavalyi házigazdasszony - Péter Anna (Malackaraj) által beharangozott sörkorcsolyák is kimerültek a méregdrága prosciutto-s pultban, némi kvargliban és a generál pompos-hambi-chips fesztiválkajában.

budavarisorfeszt 024_1.jpg

DE: És itt kezdődjék az idei fesztivált beharangozó sajtóidézet - "Minden szempontból többet nyújt idén a sör magyarországi ünnepe, a Budavári Sörfesztivál. A fesztivál egy nappal hosszabb ideig, nagyobb helyszínen, a tavalyinál is több sörkülönlegességet felvonultatva várja vendégeit 2012. augusztus 29. és szeptember 2. között. A legnagyobb hazai gyárak közül megtalálhatók lesznek a Dreher Sörgyárak és a HEINEKEN Hungária különleges sörei is, de a tavalyihoz képest kétszer annyi kisüzemi sörfőzde is jelezte részvételi szándékát. Szinte az összes, az országban forgalomban lévő importsör is ízlelhető lesz, így a sör ünnepén közel 200 fajta hazai és nemzetközi, ismert és kevésbé ismert sör és sörkülönlegesség lesz kóstolható."

Jól hangzik nemde? Sajnos a tavalyi két sajtótájékoztatón elhangzott ígéretek és a fesztiválon tapasztaltak mást mutattak. Idén legjobb esetben is kicsit szkeptikusan nézünk a "sörünnep" elébe, hiszen a - mellesleg teljesen rendben lévő Sörapus sörök (Keserű méz, Hammurapi 18+) és a Gyertyános főzde (Tökös, Meggyes) mellé  - szervezők a hivatalos anyagba csak a Brandeckert tudták felvonultatni. Reméljük, hogy a sörünnepre valóban megegyeznek a feltörekvő kicsikkel, és nem csak a Dreher és a Heineken-gőzhenger arat a kukoricán hizlalt sörökkel. Persze igazságtalanok lennénk, ha nem említenénk meg, ők is próbálkoznak. Csak amolyan konszernes lustasággal forognak a marketinggépek. Lesz idén is ízesített Soproni Démon, a marketingesek már biztos nagyon gondolkoznak, hogy milyen szörpöt adagoljanak a nagyérdeműnek, mert konkrétum erről sem volt. Szerintem (és ez szigorúan magántipp) - ha a piackutatók jól dolgoztak - befutó lehet a szilvás, a csokis és a kávés, de ez ugye meglepetés lesz. A valóban remek Gösser Zwickl érkezése még erősen kétséges. De sebaj, ott lesz helyette Kőbányáról a már üvegben is "szuperfinom" Arany Ászok félbarna szűretlen változata, és ugyanez a Dreherből is szerepel majd. Ja, és persze a többi az meglepetés. Nem tudok aludni azóta sem. Pedig vélhetően nem állna sokból behozni a konszernen belüli tényleg jó cseh sörökből egy adagot csapolva. Csak akkor ki inná az üveges Ászokot... De sebaj! Lesz helyette Üvegtigris-lakókocsi, sörcsapolás-bemutató, Duma Színház és Keresztes Ildikó, és még sokan mások.

Félretéve az iróniát, azért van néhány kézzelfogható változás is. Minden standon kapható lesz kóstoló mennyiség, ezt a - 600 Ft-os - fesztiválkorsó kétdecis rovátkája is elősegíti. Mindez a felelős fogyasztás melletti kampány jegyében. Lesz sörfőzés-bemutató szintén a nagyok prezentációjában.

És a száraz tények. Belépő - 1999 Ft, benne egy korsó sör. Korsó - 600 Ft, visszaváltható. Sörárak 400, 500, ill. 900 Ft. Dreher, Heineken, Pécsi Sörgyár, Fóti Kézműves Sörfőzde, Brandecker Sörház, Gyertyános Sörfőzde (idénre főztek egy keserű csokisat) és a Rizmájer Sörfőzde, aki a sajtóanyaggal ellentétben nem főz Köleses sört, úgyhogy vélhetőleg ott lesz Bandusz is. Mellette cseh, belga és más sörök. A többi szerintem még nagyon képlékeny, legalábbis a tavalyi tapasztalatok és a politikus hangvételű szervezői, résztvevői megszólalások erre engednek következtetni.

Szóval augusztus végén lesz egy Sörfesztivál, ahol a hipermarketes sörkínálatot feldobják nekünk néhány (vagy ha tényleg megegyeznek, akkor sok) valóban érdekes kisüzemi sörrel és kereskedelmi televíziós hangulatú show-val. A következő sajtótájékoztatón majd ugorhat a majom a sörbe...

Szólj hozzá

magyar fesztivál