2012. ápr 16.

Zöldségek

írta: pif
Zöldségek

 

Itt vannak a képek, bizony:

picasaweb.google.com/elterito.elter5/Zoldseg

 

A zöld sörök legérdekesebbike a Berliner Kindl Weisse „erdőmester” ízesítésű csodája. (Létezik még a piros (málnás), és a lila (feketeribizlis) verzió is).

Maga az alapsör egy reliktum, az NDK-s időket is átvészelt igazi hagyományos sör. Laktikus erjesztéssel készül, így ne csodálkozzunk, ha az íze kovászos uborkát megszégyenítően savanyú. Ez a fanyar íz okozta a sör vesszőfutását is. Sokan túl savanyúnak tartották, és elkezdték különféle likőrökkel, szirupokkal édesíteni, akárcsak a szintén savanykás, de lipcsei illetőségű Gose sörtípust. A zöldet szagos mügével ízesítették. Ma már gyárilag készülnek az ízesített, és erősen színezett verziók. Ha figyelmesen megnézzük az alapsör (A), és a zöld (B) összetevőinek listáját, rájöhetünk, hogy maga a Berliner Kindl Weisse még talán megfelel a német tisztasági törvény előírásainak (talán a komlókivonat a necces), de a fradi-színű aligha, 4 féle édesítőszert is tartalmaz, a hozzáadott szín-, ízanyagok és citromsav mellett.

A: Zuteten: Wasser, Gerstenmalz, Weizenmalz, Hopfenextrakt, Hefe

B: Zuteten: Schankbier (Wasser, Gerstenmalz, Weizenmalz, Hefe, Hopfenextrakt), Getränkesirup mit Waldmeistergeschmack (Wasser, Säuerungsmittel Zitronensäure, Süßstoffe (Natriumcyclamat, Aspartam (enthält eine Phenyalaninquelle), Acesulfam-K, Saccharin-Natrium), natürliche Aromen, Farbstoffe (E102, E131)

 

Szólj hozzá