2012. már 04.

Két skalp a Dél-Alföldről

írta: pif
Két skalp a Dél-Alföldről

A héten egy konferenciából kifolyólag Szegeden töltöttem két napot, természetesen bőven ellátva olyan unalmasabb programpontokkal is, amik helyett nyugodtan lehetett alföldi sörturistáskodni is. Mindez sajnálatosan nem tett ki olyan időmennyiséget, hogy a régió egészét szabadon feltérképezzem, így fel kellett állítani bizonyos prioritásokat - elsőként azt, hogy mivel a legkézenfekvőbb helyi sörforrás, a Szögedi Sörfőzde termékeiről már bőven volt módom alaposabb benyomásokat szereznem, inkább a mindeddig teljesen ismeretlen főzdékre fogok koncentrálni.

Annyira azért futotta persze, hogy legalább a Szent István téri márkasörözőbe betérjek; de csak annyi haszna volt az alkalomnak, hogy megállapíthattam: csapolva egészen fogyasztható a zöldcímkés Szögedi Sör (de mindenképp sokkal inkább, mint amilyen legutóbb palackozva volt). A hely hiába afféle Nagybetűs Mintakocsma, csapon csak egy sör van, de üvegesen is csupán ugyanaz a négy, ami Pesten is gond nélkül beszerezhető (név szerint a Sör, az Ászok, a Nyári Boszorkány és a Red Devil). Egyébként egy korsó, ha jól emlékszem, 210 forint, az egység ennek megfelelően nem tartozik a legmagasabb presztízsűek közé a városban, hogy finoman fejezzem ki magam - a gyönyörű víztorony uralta tér délnyugati szélén, egy apró vasajtó rejtette sötét szuterénben üzemel.

Így inkább a Szeged központjától hozzávetőlegesen 20 kilométerre fekvő Zsombó községet céloztam meg, ahol a Fenyves Sörház kínálja Häfen nevezetű világos és vörös söreit. Ezek sorrendben 4,7, illetve 5,2 alkoholszázalékosak, de élvezeti értékben is egyértelműen az utóbbi emelkedik ki közülük. Míg a világos csupán egy rendben, de némi tétova ízzavaroktól sem mentesen összerakott pilseni, addig a vörös egy meglepően intenzíven vaníliaízű, karamellmalátás pszeudomärzen, amit egyértelműen érdemes kipróbálni. Maga a sörház egy nem túl nagy, Nóta TV-vel és békésen fogyasztó helyiekkel ellátott kocsma, de söreiket, mint az a tulajdonosközelinek tűnő pultos asszony elmondásából kiderült, még több tucat további régióbeli egységbe is szállítják (szemben a Szögedivel, ami elsősorban a palackozásra koncentrál, hordósan csak két-három helyere visznek állítólag). És ha esetleg valaki ettől tenné függővé a látogatást: helyben a sör korsója 170, illetve 200 forint.

A második célpont a visszaút során érintett Kiskunfélegyháza volt, aminek grandiózus városházáján kívül egyéb látnivalója is akad: egy, a vasútállomástól bántóan távoli részén üzemel a Bäder Sörfőzde. Itt meglehetősen hasonló a kínálat, mint Zsombón, világos és félbarna sör szerepel a árlistán (noha ez utóbbi színbesorolásához bizonyára kellett egy kis jóindulat, ugyanis nem sokkal sötétebb az alapsörnél). Az előbbi itt is abszolút iható, könnyű ászoksör ugyan, de azért hordoz hibákat: a magam amatőr módján mintha némi tejsavasságot véltem volna kitüremkedni belőle. A szintén 11 Balling-fokos félbarna jóval profibb munka, a markánsabban komlózott ízek visszafogott gyümölcsösséggel lépnek interakcióba a malátásabb alapokkal, illetve - mintegy visszautalásként - a Bäder félbarnájában is megbújik egy gondolatnyi vanília. Biztos az alföldi víz teszi.

Mivel Kiskunfélegyházán maga a sörfőző állt a pultban, kiderült, nyaranta citromos, illetve meggyes változatokkal is kísérletezik, melyek közül állítólag az utóbbi okoz nagyobb technológiai fejtörést. A Belle-Vue Kriek mintájára próbált már lambic-irányba is mozogni, természetesen nem nyitva hagyott erjesztőkáddal, hanem előregyártott lambicélesztővel, de mivel hamar kiderült, a megfelelő minőséghez több évnyi érlelés volna szükséges, inkább leállt egy idő után a próbálkozással. Nyáron most is lesz valamilyen gyümölcsös sör, úgyhogy akit érdekel az ilyesmi, május-június körül látogasson Kiskunfélegyházára. Maga a sörház egyébként egy átlagos megjelenésű és méretű kocsmaként manifesztálódik az egyszeri látogató számára, 165 forintos korsóegységárral - egyszersmind az egyetlen hely, ahol a Bäder sörök elérhetőek, ugyanis pillanatnyilag egyik viszonteladói kapcsolat sem aktív. Ráadásul a www.badersor.hu weboldal is csak a Google gyorsítótár-emlékezetében létezik.

Címek:

Szögedi Sör Mintabolt - 6721 Szeged, Szent István tér 14.
Fenyves Sörház - 6792 Zsombó, Móricz Zsigmond utca 21.
Bäder Sörfőzde - 6100 Kiskunfélegyháza, Szentesi út 7.

Az első kép forrása a norc.ro, a többiért én kérek utólagosan is elnézést.
 

Szólj hozzá

magyar sörturizmus kisüzemi