2012. feb 02.

Budapesti főzdekalauz

írta: pif
Budapesti főzdekalauz

A drámai feszültség kedvéért hadd kezdjem messziről a cím magyarázatát: az elmúlt években örvendetes fejlődésnek indult a magyarországi sörfőzés (persze nem a nagyüzemi). A kereslet és a kínálat párhuzamos minőségi emelkedésével egyre több kézműves főzde érzett rá arra, hogy nem árban, hanem minőségben kell versenyképes termékekkel előrukkoljon. Mindez a köztudatba is egyre inkább beépült; legalizálódott a házi sörfőzés, szaporodnak a sörfesztiválok, a legsikeresebb főzdék híre pedig egyre magasabbra szárnyal. Érdekes módon ez utóbbiak kivétel nélkül vidékiek, így a felületes szemlélő akár azt is gondolhatná, kisüzemi sörfőzdék csak olyan távoli helyeken üzemelnek, mint Békésszentandrás, Felsőzsolca vagy Győrzámoly - de legalábbis mint Fót vagy Csobánka.

Pedig Budapesten is főznek sört (most már közeledünk a címhez!), ráadásul kapásból hat helyen. Könnyen lehet, hogy ezek egy részét még a sörbuzoid hajlamú olvasók sem ismerik mind, így az alábbiakban végigszaladok a főváros sörfőzdéin, afféle lakóhelyi útikalauzt formázva. Hátha sikerül valami újat mondani.

Nagyüzemből egy van, amit természetesen mindenki ismer, a kőbányai Dreher, ugyebár, rá kár is több szót pazarolni. Foglalkozzunk inkább a kisüzemekkel, kerületenként szép sorjában. 

Szólj hozzá

budapest magyar kisüzemi