2011. dec 12.

Főn

írta: pif
Főn

Amíg a fijjuk nem isznak valami újat, egy újabb olvasmányélmény - Bajorországba utazunk: 

De írni kell még valamiről, amire a Münchenbe érkezők még álmukban sem gondoltak. Ez a város éghajlata. Az Alpok északi völgyei alatt, a frontok, légáramlatok örökös küzdelmei színhelyén, köztük egy déli sajátos jelenség. A Főhn, magyarosítva: főn. Szélességi fokunkon máshol nem ismert meleg szél a hegyek felől, hol viharos, hol csendes. De mindig alattomos. Az idegeket támadja meg. Alvászavar, hányinger, koncentrálási nehézség, és főleg szomjérzés. Ezért a sör, a sör. Vizet vagy mást nem lehet annyit inni, marad a sör. Évszak csak a naptárban van. Havas, jeges január közepén süvítő szélhullám, tart egy hétig is, de a térdig érő hóból az utcán már víztócsa sincs. Vagy úgy jön, halkabban, de nem kevésbé hatásosan, hogy hirtelen nyárias meleggel kisüt a nap, ki lehet ülni. Vagy egy másik kép: fent a magasban bárányfelhők, köztük és köztünk azonban száguldó szürke-fekete szél. A fejben mindez kavarog. Marad a sör, az egész évben, a bennszülötteknek literes korsókkal. A főn észak felé haladva lassan enyhül, de az országhatárokon sem áll meg. Nem véletlen, hogy a dél-csehországi sörök, a Pilseni vagy a Budweis és utódaik – ma is világmárkák.

(…) Az átutazó... kérdésére: miből lehet látni, hogy főn van, azt a választ kapja: Hát abból, hogy az autósok a piroson hajtanak át, a rendőr pedig azokat írja fel, akik a zöldön.”

(…) A hajnali szolgálatban egyvalami volt kellemes. Ami utána következett: a reggeli a kantinban. Ropogós zsemle, lágy tojás, csak éppen kávé nem, mert hiszen utána otthon aludni szeretnénk. Egy-két szomszédos asztalnál az ugyancsak éjszakai munkát végzett takarítónők pihennek. Egyikükre, egy tisztességben megőszült bajor munkásasszonyra ma is emlékszem. Csendben fogyasztja reggelijét, tányérján a friss péksüteményhez, virslihez vagy másfél literes pohárban sör. Reggelire sör, lassan kortyolgatott hideg sör. Ma is beleborzongok.”

 

Skultéty Csaba: Mi is volt a Szabad Európa Rádió?

részlet: Skultéty Csaba: Mi is volt a Szabad Európa Rádió?
Egy szerkesztő visszaemlékezései
, 2011

Szólj hozzá