2011. nov 11.

2011 Elfte im Elfte, Elf Uhr Elf

írta: pif
2011 Elfte im Elfte, Elf Uhr Elf

Nem, ez nem egy új német új hullámos akciófilm címe, hanem bejegyzésünk a minden évben hagyományosan ebben az időpontban kezdődő kölni karneválról emlékezik meg. Az  Óváros peremén - a híres dómot és környékét megkímélték az amerikai bombázók 1944-ben - a Heumarkton (Széna tér) jelmezben vagy anélkül kitódul a lakosság, és 11:11 előtt még a környező hivatalok is kiürülnek, és a lelkes tömeg a visszaszámlálás után felüvölt, égbe dobálják a bohócorrokat és kezdetét is veszi az őrület, ami egy héten át tart.

Vigyázz a nyakkendődre! - A fesztivál hetében a csütörtök nevezetes nap, hiszen ekkor van a Weiberfastnacht, a "Nők farsangja", amikor a szokás szerint az utcán semmilyen férfiú sincs biztonságban. Ha nyakkendő van rajta, nagy az esély, hogy egy fesztiválgőzös amazon lenyisszantja a nyakából, legyen az 100 Ft-os aluljárós poliészter, vagy drága selyem divatdarab.

És persze a sör, azaz dehogy a sör, a Kölsch - A Kölsch Köln város és közvetlen környékének a híres felül erjesztett söre. Két decis cilinder formájú pohárban, a kölner Stangen-ben szolgálják föl. Szombaton már délelőtt elkezdődik az ún. Funkenbiwak. Aki szombaton a Neumarkton 5 EUR-ért vesz egy Funkenstangen-t (jellegzetes, az ünnepre fellogózott 2 decis kölschös pohár), az a sörös standokon folyamatosan ihatja ezért a finom Kölscht.

Persze az emberfia beülhet ilyenkor is a jó kis sörözőkbe. Talán a két legszebb a Früh söröző, a dómmal szemben és a leghíresebb a szintén az óvárosban található Päffgen. Itt a kölsch mellé elfogyaszthatunk egy Halver Hahn-t, ami nem egy fél csirke, mint ahogy a jelentésből sejdítenénk, hanem rozskenyérke egy szelet Gouda sajttal, mustárral. A kölni tájszólás, a kölsch szerint itt a pincért sem Kellner-nek, hanem Herr Köbes-nek, és a sörös hordót meg Pittermänche-nek hívják. (Nyelvbúvároknak, és némettudoroknak vidám szótárnézegetés ITT.)

Ha meg valaki itthon szeretne egy kis kölni hangulatot, látogasson el a Kacsa utcába, és vásároljon egy üveg markánsan kesernyés ízvilágú Gaffel Kölsch-t a Sörspecialistánál.

Szólj hozzá

fesztivál kölsch