2011. sze 19.

A Kék Üstökös

írta: pif
A Kék Üstökös

Közismert - és az efféle blogokon régóta sérelmezett - tény, hogy a magyarországi sörgyárak nem igazán hajlanak az alkalmi és időszakos sörök gyártására. Pedig nem volna előzmény nélküli a dolog, még a szocialista söriparban is megmaradtak olyan márkák, mint a Márciusi, a Májusi, a Tavaszi vagy a Téli Sör, mint ahogy évfordulósokra is több példa akad. Sőt, még a privatizáció után is maradt - egy ideig - néhány hírmondója a műfajnak, mint a pécsi Három Királyok. Szokás mondani, hogy a multik nemtörődömsége természetes, hiszen soktízezer hektoliteres üstméretek és technológiai adagok mellett nem éri meg apró főzetekkel bíbelődni (merthogy a nem-hétköznapi sörök úgysem fogynának el nagy tételben, tartja a gondolatmenet). Ennek ellenére azoknak a nagy sörkonszerneknek, amelyek a magyarországi sörgyárakat is tulajdonolják (Heineken, StarBev, SABMiller, Ottakringer, ugyebár), mégis rendszeresen sikerül. Csak nem nálunk.

 

Mindehhez egyszerre szolgál apropóként és illusztrációként a Heineken csoportba tartozó cseh Starobrno legújabb akciója, amellyel Brno hokicsapatának, a HC Kometának (illetve annak rajongóinak) tisztelegnek a csehországi hokiidény kezdete alkalmából. A csapat nevét parafrazáló sörben egyébként semmi izgalmas vagy gasztroértelemben irigylendő nincsen: sima világos ászoksör, amit papíron erdei gyümölcsökkel és gyógynövényekkel festenek csapatszínűre. Ízre épp olyan, mintha fruttis vattacukrot harapnánk a sörhöz, nyelvfestő hatását konstatálva pedig egy morzsányit el tudtam bizonytalanodni afelől, véletlenül sem nyúlt-e senki az ételfestékes bödön felé a Starobrno titkos vegykonyhája táján. 

Tehát nem maga a Modrá Kometa az irigylendő, hanem a mentalitás, amit a Magyarországon is jelen lévő sörkonszern más fíliáiban láthatóan gond nélkül képes képviselni: abszolút helyi jelentőségű események kapcsán alkalmi sört készít. Mintha Sopronban a Voltra készülne külön sör - gondolnám, de hamar visszaránt a realitás: a Soproni-portfólióban beállt legutóbbi változások között épphogy a helyi különlegessénként egészen tavalyig fennmaradt Kinizsi megszüntetése illik a valóság magyar vetületébe. Meg persze a helyette pancsolt Soproni Narancs-féle borzalmak, amiknél még a Modrá Kometa is komolyabban vehető termék. Pedig az sem egy B27 éppen, de - amit itthon sörmultinak még nem nagyon sikerült felmutatnia - legalább van gesztusértéke.

Szólj hozzá

cseh sörpiac