2011. sze 01.

Nagyon haza hoznám: Amsterdam!

írta: pif
Nagyon haza hoznám: Amsterdam!

Az itthon is erősödő és remélhetőleg lassacskán színesedő kisüzemi vonal láttán nem halogathattam tovább Amszterdam "megírását"! Még a tavaszon jártunk ott és mit mondjak: "haza hoznám"! A város maga gyönyörű, barátságos és unatkozni lehetetlen, ja és a sörök! 


Rengeteg  jobbnál jobb kézműves különlegességet kóstoltunk, ami nem meglepő, viszont ahogy csinálják az irigylésre méltó és követendő! Természetesen az arcba tolva (főleg a turista útvonalakon) többnyire Heineken és társai virítanak! Sőt a helyi népek nagy előszeretettel fogyasztják a Jupiler-t (kb.:belga Arany Ászok) és közben a kocsmákban és körülöttük állva csak buliznak és buliznak bele az éccakába! Na de mi ilyet soha nem tennénk, mikor ott a 't IJ, a Joppen esetleg a Texelse, csak egy kicsit keresni kell!
 


A hollandoknak is van kitől tanulni, konkrétan a belgáktól, akik sokkal izmosabban kommunikálják a sörkultúrájukat, ott nem kell keresgélni, minden  a sörről szól, még a reptéri vámmentesben is!

Ami viszont itt világraszóló az a: t'Arendsnest sörkávézó (jó kis paradoxon)! Teljesen véletlen botlottunk bele (biztosan nem :))! Mondom a paramétereket: 30 féle folyamatosan változó, zömében holland kézműves sör a csapokon, 100 üveges (köztük rengeteg több éve érlelt), maláta whiskyk és ha ez még nem elég, jeneverek (holland maláta párlat borókával ízesítve=gin, de ez jobb, szerintem), likőrök! Esetleg még valaki, valamit?
 

 

 

Ott jártunkkor több lente bock (tavaszi bak) is szerepelt a csapokon, ez ott kedvelt műfaj és a legtöbb főzde készít is ilyet, friss fűszeres ízek, de a baksörökre jellemző komolyabb test és alkohol jellemzi ezeket a söröket (nem annyira mint a télieket). Mondom: NAGYON HAZA HOZNÁM! Érdekes tanulsága is van az útnak, mindkettőnk véleménye szerint! Ezek a kis szériában készült, többnyire szűretlen sörök köröket rávernek az általunk eddig etalonnak tartott belga remekekre! Aki csak teheti, járjon utána, nem fog csalódni!
 

 

 

 

Szólj hozzá

holland amszterdam