2011. aug 25.

"I love you Pumpkin" - Budavári Sörfeszt első benyomások

írta: pif
"I love you Pumpkin" - Budavári Sörfeszt első benyomások

- I Love you HoneyBunny - válaszolhatja minden mozibuzi erre a felütésre, de ez most nem egy Ponyvaregény reloaded, hanem az Első Budavári Sörfesztivál.

Kezdjük mindjárt a pozitívumokkal. Itt van néhány kisüzemi főzde, úgy mint a győrzámolyi Bors valamint a Miskolc melletti Gyertyános a maga tökös sörével, és még egy meggyessel meg egy banánossal is, ez utóbbiak  akár literes - PET - palackban is elvihetőek. A Hámori Tökös egy jól megkomponált fűszeres lager, amiben a tök inkább a teltségben és enyhe édességében jelenik meg.

Van még néhány titokzatos és ismeretlen sör is. Elsőnek vegyük mindjárt a Kamra sört. Sörbuziként nem lehet nem felfigyelni az áthallásra a Kamra név tán a CAMRA rövidítésre utal, ami az angolszász világban a sörnek egyfajta innovatív és minőségi védjegye. Ezt azonban olyan titokzatoskodás vette körül, mint egy nagyon-multi bevezető terméket. Még nem volt alkalmunk kóstolni, mert a hordó még nem volt a helyén csak a dizájn-csap.

És - bár nagyon multisan, de mintha mégis - mozdult az egyik nagy sörgyár a Heineken, és a Soproni Fekete Démonba sikerült valami kis ötletet csempészni. Készült egy meggyes (Vörös Démon) egy karamellás (Dobos Démon) és egy gránátalmás (Fekete Gránát) is. Mi ez utóbbit kóstoltuk és - bár nagyon ipari aromák csillannak ki az alapízek mögül - egy jól megkomponált ízesített barna sörrel találkoztunk. Benedek úr, a Heineken értékesítési igazgatója a sajtótájékoztatón kérdésünkre, még azt is elmondta, hogy nem zárják ki a gyárnál valamilyen különleges vagy szezonális sör palackos piacra dobását, amennyiben a sörfeszt után ebben üzleti lehetőséget látnak. Még mindig a soproniaknál maradva, örömmel konstatáltuk, hogy a Főzdefeszten már bemutatkozott Gösser Zwickl (szüretlen) is megkóstolható a fesztiválon.

Sajnálattal értesültünk róla, hogy a csobánkai Vasököl sörfőzde sörei nem értek a feszt idejére be, és így Majoros Gábor, sörmester sörei egyelőre csak a csobánkai főzdében elérhetőek. Reméljük, nagyon hamar be tudunk erről is számolni!

Örömmel találtunk viszont rá a Public Dark fantázianevű sörre, ami - a csaposok elmondása alapján - csak a Madách út 11. alatt, egyetlenegy kocsmában lesz csapról kapható. Hiánypótló termékről van szó. Egy kiegyensúlyozott, nem túl festőmalátás ízvilágú, hanem egy jól összerakott 5,2% alkoholtartalommal bíró barna lagerrel van dolgunk, ami igazi kellemes meglepetés. - UPDATE: Aztán bennfentesektől megtudtuk, hogy ez egy álnevesített sör - lánykori neve valószínűleg Soproni Démon. Nesze neked ínyencek, a dizájn és a 37 fok megvezetett minket...

És akkor a derűre a ború. Mit hiányoltunk? Bár a szervezők folyamatosan sulykolták, hogy ez a magyar sörkészítőknek egy ünnepi összejövetele, de már nagy a titokzatoskodás, hogy a Heineken jelen van, de a kőbányaiak (Dreher) és a bőcsiek (Borsodi) miért maradtak távol a rendezvénytől. A beígért 30+ kisüzemi főzde helyett is csupán néhány képviselteti magát. A pilisvörösvári Rotburger elhozta mindhárom (világos, szűretlen, barna) sörét itt van a magyar hagyományok őrzői közül a jászdózsai Köleses és dupla Köleses,

és a Kinizsi utcai Kaltenberg söröző söreit is megkóstolhatjuk a már említett Gyertyános és a győrzámolyi Bors sörei mellett. Ott vannak még a jól ismert belga sörök közül páran, és néhány ismert bajor búza és cseh lager, valamint pár más világmárka is képviselteti magát. Persze ezekből sok félét akár a nagy szupermarketekben is megvehetünk, igaz, nem csapról.

Nagy hiánya a fesztiválnak, hogy a gasztro-jelleg egyáltalán nincs jelen. Bár Péter Anna (malackaraj.blog.hu) a fesztivál házigazdasszonya, kulináris élvezetekre ne nagyon számítson a sörfogyasztó. A szokásos kifli, pogácsa, pompos mellett a bajor virsli, a burgonyaszirom és a kürtőskalács kapható csak a Várban. Sehol egy jóféle sörsajt, sehol egy izgalmas húsgolyócska. a soproni multi csokis körítése a Démon mellé egy gyenge közepes gesztus, de legalább megpróbálták.

Aki meg megunta a fesztivál söreit az a közelgő, október eleji Főzdefeszt kisbuszában megízlelheti a májusi Főzdefeszten megkóstolt fóti Hammurappi álmát és a Keserű mézt.

Szólj hozzá

fesztivál tökmag kisüzemi