2011. jan 25.

Rétbírstatisztika

írta: pif
Rétbírstatisztika

Mindannyiunk kedvenc sörbíráló lapját, a ratebeer-t nyugodtan lehet kritizálni, de tény, hogy a sok, egyes sörök esetében több száznyi bírálat elég jó képet ad arról, melyek egy adott ország élvonalbeli sörei. És még ha a pálya erősen Amerika felé lejt is, meg kell hagyni, egy régió, vagy egy kontinens söreinek összevetéséhez jó segítség lehet.
Régóta izgatott engem, vajon mi, magyarok hol helyezkedünk el az európai mezőnyben, és különösen a környező országokhoz képest. Másrészt az is érdekes kérdés, hogy a nagy európai ötösfogat: Írország, Anglia, Belgium, Németország és Csehország, tehát a hagyományos nagy sörnemzetek vajon meg tudták-e tartani vezető poziciójukat a mikrofőzdék feltörekvő világában?

A vizsgálat során az alábbi országokat hasonlítottam össze: Írország, Skócia, Anglia, Franciaország, Spanyolország, Belgium, Hollandia, Dánia, Norvégia, Svédország, Finnország, Svájc, Ausztria, Németország, Lengyelország, Csehország, Szlovákia, Románia, Horvátország, Szlovénia és Magyarország. Minden listáról csak az első 20 sört vettem figyelembe, ahol csak 19 volt (Románia, Szlovénia), ott csak azokat. Kiszámoltam a pontok átlagát, és a következő diagrammon feltüntettem a maximális (első hely), és minimális (20. ill. 19. helyek) pontértékét is. Az adatokat sorba rendeztem, így jött ki ez a diagramm:


 

És ez a térkép is:

Mint látható, meglepő (vagy kevésbé meglepő) módon a hagyományosan nagy sörös nemzetek közül csak a belga maradt dobogós, mellé beelőztek a dánok és hollandok. Szintén előkelő helyre jöttek föl a svédek is, ezzel megelőzve Angliát, és Németországot. A cseheknek csak a 12. hely jut, őket az olaszok, de még a franciák is megelőzik. Szintén meglepően magas a lengyelek 16. helye, melyet sok finom balti porter biztosít.

Egy kicsit csalókává teszi az összehasonlítást, hogy némely országban egy-egy kiemelkedő főzde csúcskülönlegességei egyedül lendítik a helyezést a magasba (pl. skandináv országok, hollandia, míg máshol több sörgyár között arányosan oszlik meg a minőségi (vagy csak minőségibb) sörök termelése.

Kigyűjtöttem azokat a sörtípusokat is, amelyek leggyakrabban szerepelnek az országok 20-as listáján, általában a húsz sör legalább negyede-harmada:

BELGA; Belgian Strong Ale
DÁN; Imperial Stout
HOLLAND; Imperial Stout
SVÉD; Imperial Stout
ANGOL; Barley Wine
NÉMET; Doppelbock
SKÓT; Old Ale
NORVÉG; Imperial Stout
OLASZ; Barley Wine
FRANCIA; Bière de Garde
FINN; Imperial Stout
CSEH; Bohemian Pilsener
ÍR; Dry Stout
SVÁJCI; Sour Ale/Wild Ale
OSZTRÁK; Dunkel/Dunkler Bock
LENGYEL; Baltic Porter
SPANYOL; Cider
SZLOVÁK; Dunkel
MAGYAR; Dunkel/Dunkler Bock
HORVÁT; Pale Lager
SZLOVÉN; Pale Lager

Végül még annyit, hogy kissé megelégedéssel töltött el, hogy mi magyarok nem vagyunk utolsók, bár helyünk (Romániát, Szlovéniát és Horvátországot megelőzve) mindenképpen balkáni.

Szólj hozzá