2010. nov 16.

porosz

írta: pif
porosz

...

 

forrás:
Pósán László: Sörfőzés és sörkereskedelem a középkori Poroszországban
IN: Emlékkönyv ifj. Barta János 70. születésnapjára. Szerk. Papp Imre, Angi János, Pallai László. Debrecen, DE Tört. Int., 2010 (p39-48.)

Mint tudjuk, Angliában lett legkésőbb használatos a komló adalékanyagként (1556-tól), a kontinensen ebben a németek az elsők (az első forrás 12. századi), még Németalföldet is megelőzik pár évszázaddal (náluk a 14. századtól terjed a komlózás). Korabeli terminológia híján egyszerűen csak így nevezték a komlózott söröket: "német módra". Már akkor erős versenytárs lehetett a baltikumi sör (http://sorbuvar.blog.hu/2010/02/01/a_legutolso_baltikak), mert a lovagrend nagymestere 1547-ben tiltotta a livóniai (http://hu.wikipedia.org/wiki/Liv%C3%B3nia) sör háztartási méreteket meghaladó gyártását. Viszont odafigyeltek a minőséágre: csak "német" vagyis komlózott sört engedett készíteni a lovagrend a Baltikumban. 

Szólj hozzá