2010. aug 26.

Bepancsoltunk - limonádénak, sörnek egyaránt rosszak

írta: pif
Bepancsoltunk - limonádénak, sörnek egyaránt rosszak

Ezt a rettenetes hatost egy katlanmeleg napon ittuk még a nyárelőn, begyűjtve pár kollégát, nőket is persze - megjegyzem, ők voltak a legkritikusabbak, rajtam kívül (aki inkább simán csak finnyás).

 


A hathengeres fospumpa
 

Vajon miben hasonlít a faszhoz a hazai radler típusú izé sör?

Ezek a hazai sörszörpök egyszerűen szégyenletesek, bármely otthon összepancsolt radler csak jobban sikerülhet, mint ezek a gyári üvegmosólevek. De mert a hazai átlagvásárló olyan igényes, amilyen, ez jut a magyarnak. Némelyik simán megbetegít, olyan fosíze van, az egész felhozatalból egyetlen egyet találtunk, amit talán hajlandóak lennénk még egyszer megkóstolni - bár erre azóta sem került sor, nem véletlenül -, az sem jó, de a legkevésbé ihatatlan: ez a Gösser Zitrone.  

Erről jegyezte meg kolléganőnk, szerinte mennyire metroszex, kívül-belül egyaránt... Mondjuk ez csak növeli az eladhatóságot. És megkétszerezi a potenciális vevőkört.
 
A válasz pedig a fenti kérdésre: lányok markában még jobban mutat, mint férfiakéban.
 
A metroszex álompáros:
 


De félretéve gonosz májunkat, azt mondjuk, érdemes az alább következő két ellenfelet (Sopron vs. Bőcs) együtt inni, mármint egymás mellé, egymás után, hogy rájöjjünk, mennyire nem jók még ezek sem - pedig  legjobbakkal kezdtük. Mindegyik túloz: egyik (Gösser Natur Zitrone) a  cukrosságban, a másik a savasságával (Borsodi Friss). Együtt egy szép, gnóm (fél)testvérpár.

 

 

 
 
 
Ezek után már végleg a gagyik jönnek. Alapvetés, szóviccel súlyosbítva: a hazai radlereknek nincs ki mind a két kerekük. Ha már elcsesszük a külhoni alapreceptet (és az alapanyagokat), magyarosítshatnák  a nevét Ratyira. Soproni Ratyi. Borsodi Friss Ratyi.  Szőke Ratyi. (Lasi ratyi.)
 
 
A pécsi Radler Lemon olyan mint egy vegyi adalékanyag-parádé almasűrítménnyel elkeverve. Mint egy hosszúlépés -mondta valaki más-, aki biztosan nem szereti a fröccsöt. -Extra erős édesítőszer utóízű; -Ilyet szoktam pisilni; -Harmatvíz; -Aszpartám; -Fogzománcmaró - gyűltek a vélemények az asztal körül.
 
A "csajos dobozba" mért Pittinger Radlert egyikünk csak tikkadt, szöszi lányok kezében tudta elképzelni a Balcsin. Fele valami ún. germán sör, fele limonádé, "aromákkal" súlyosbítva. Émelyítő. "Sokéves kölnivíz, ami elvesztette az erejét" - szólt az ítélet. 
 
 

A Bodza Radler: áttetsző üresség.
 

...és a bodza - a fele ment a lefolyóba, olyan.
 

A bodzás szörnyűség meggyalázza a valaha nőtt legbogáncsosabb ízű bodza emlékét is, bodzaszörpnek nevezni merényletet jelentene a szörpiparra, a legenyhébb jajkiáltás kóstolása után az "öblítővíz!" volt. Amilyen gyorsan kiöntöttük a csapba, olyan gyorsan felejtsük is el.

De talán még ennél is sokkolóbb volt a Szőke Ciklon. Legalább ennyire:
 
 
Talán túl sokat vártunk tőle,  hogy talán végre egy igazi sör a maga alkoholfokával, talán már felmarta a nyelvünket a sok ipari sav... A társaság ezt kóstolva ősemberi hordává züllött vissza, kivetkőztünk emberségünkből, hólyagosan hámlott le rólunk a  civilizáció, olyan m ély elkeseredettség vett rajtunk erőt. Meg felháborodás: "-Ez valami nagyon botrány", "-Szappant nyalogatni is szárszor jobb", "-Büdös", "-Alomszagú". A legpengébb érzékszervekkel bíró, csinos kollegina csak ennyit mondott a szagáról: "-Mint egy több napos pisifolt."
 
 
Hát ennyi a hazai palettáról. Csillagok helyett húgykővel kellene pontozni a versenyzőket. Az önfeláldozó zsűri végelszámolása kb. így néz ki (kissé hiányos) - de mivel Pável írta a jegyzőkönyvet, mondhatnók páveli summázatnak is:
 
 

 (Egy ötös skálán érten-
dők a ponto
zások)


Gösser
Zitrone


Borsodi Friss


Pécsi
Radler


Pécsi R. Bodza


Szőke Ciklon


Pittburger Radler

Alkohol

 2%

 2%

 1,4%

 1,4%

 4,5%

 2,5%

Sörjelleg

 1
(egy valaki érezni vélte benne a komlót...)

 1

 0

 0

 0

 0

Üdítőjelleg

csemege-
szőlő /
még
üdítőnek
is geil

 citromlé / <- kevésbé geil, savasabb

 édesítő-
szerrel

 ebben legalább nincs é-szer

 0

 0

Küllem

opálos /  grapfruit-, borostány-
színű

 opálos

 "ilyet szoktam pisilni"

 becsap


3 / tükrös

Íz

limcsi-
szerű / adalék-
anyag-mentes

 narancs-
és sok
más adalék-
anyag

 tessék?!

tessék?!

tessék?!  / szukra-
lózzal édesít-
ve /
savas is

tessék?!

 


És végül a tabló, vagy inkább a szégyenfal, amilyet ez a bukott osztály megérdemel:

Hát kell ez tortúra a májunknak? Nyári dögmelegben (ha már karcolja a torkot a pilzeni) inkább igyanak vizet, könnyű búzasört, vagy... fröccsöt - mondja ezt egy sörblog! Szégyen.

Szólj hozzá

búza alkoholmentes radler limomádé