2010. jún 23.

"Bármit, csak sörízű sört ne!"

írta: pif
"Bármit, csak sörízű sört ne!"

Mindannyiunk nagy megelégedésére idén is rendeztek cseh sörfesztivált, ráadásul jó idő is volt, remekül lehetett végigzongorázni a rendezvény bőséges kínálatát. Ám sokan nem tudják, hogy a hordócskákból maradt is jópár, és ezeket a Drégelyvár utcai Staropramen sörözőben verik csapra, épp a napokban. Kontár komlókutató barátom információja nyomán még ma elszaladtam egy utókóstolóra. Már csak 3 féle nedű volt, Nova Paka-i Podkrkonosske special tmave (az ékezetet mindenki képzelje oda), Zatec barna, és a Bakalarzs (sajna nincs rzs betűm). Utóbbiból nem az erős félbarna, hanem az édeskésebb barna. Na ezekből mindből kértem is egy picinyke pohárral, plusz még egy világos Staroprament is, most ez volt a teljes kínálat. Hát persze hogy jólesett a kellemes melegben, tegnap biztosan slivovica kellett volna, mert majdnem tél volt.

Eldumálgattam a csapos hölggyel - aki nagy műgonddal, igazán profi mód töltötte meg a poharakat gyönyörű habkoronával - hogy mennyire fogynak ezek a sörök. Hát fogynak, fogynak, felelte, de alig viszik, mindenki a megszokott staro-ra megy rá. De miért, kérdeztem? Hát az a helyzet, hogy ezeknek a söröknek túl karakteres az ízük, de a Staropramen, habár kissé kesernyésebb a hazai mezőnynél, de nem sokkal. Szóval jobb, mert kevésbé sörízű. És ezt egy olyan csapos mondta, akire senki nem mondhatná, hogy részrehajló, mert amúgy nem iszik sört, nem szereti, csak tudja miket mondanak a törzsvendégek.

Nos kell a magyaroknak cseh sörfesztivál? Kell hát, csak áruljanak rajta inkább dobozos ál-Löwenbraut, az úgyis olcsóbb, és nemcsak vízizű, hanem még büdös is. Meg Arany ászokot. Ez kell nekünk.

Na de miután kidühöngtem magam, elárulom a legjobb poént: Most Kecskeméten van sörfesztivál, és a megmaradt cseh hordókat szintén ebben a sörkultúra-ápoló szentélyben bontják meg az elkövetkező héten. (és csak 250 pénz egy pohárral)

Szólj hozzá

cseh