2016. ápr 28.

Macifröccs élesztővel - Szent András Málnás Búza

írta: pif
Macifröccs élesztővel - Szent András Málnás Búza

Jön a meleg, a nyár, a teraszozás. indul a fröccsözés, a limonádé és jönnek hosszú tömött sorban a könnyedebb sörök is. A Session IPA-k, Pale Ale-ek, búzák és a nagyüzemi sörmixek évszakába léptünk. Persze hogy a kisüzemi sörfőzdék is bepróbálkoznak, és rést keresnek, hol tudják elhódítani a - főleg női - szíveket.

A Szent András sörfőzde Szilvás és Meggyes sörét eddig is nagyon szerettem. Egy világos, könnyű (3,7%) láger alapot turbóznak fel gyümölcságyon érlelve, és az enyhén kesernyés komlózás jól passzol mind a szilva, mind a meggy jellegzetes keserűjéhez. A málnás búza egy biztos párosítás. Gondoljunk csak Kővári-Armando 3 évvel ezelőtti Freaky Wheaty Grabanc-ára az aktuális Főzdefeszten, vagy tavaly Nyéki Laci Realberryjére, ami a Vince Magazin gyümölcsös sörtesztjén elért második helyével is bizonyította, az igazi gyümölcs alapú söröknek igenis van helyük. A gyümölcsös sörök a nagyközönség számára persze elsősorban a belga sörkultúrából ismertek. Azonban az már sokszor keveredik a fejekben, hogy a spontán erjesztésű gyümölccsel érlelt lambic sörök és a "sima", gyümölccsel érlelt búzasörök között igen sok a különbség. A legújabb mindenféle gyümölccsel érlelt sour ale-ek agymenés-sorozatáról nem is szólva.

A Szent András főzde a meggyes-szilvás mellett már tavaly kikandikált egy kicsit a csajosabb, populárisabb ízvonal felé a Szőlős-sel, amit nagyon hamar elkapkodtak a népek. Valószínű ez a siker is vezette a főzdét, hogy a nemrég újra elkészült búzasörük, a Napkincs mellé egy kicsit megbolondított búzát is készítsenek a köznek.

bekesszentandrasimalnas_buza_szta_info.jpg

A Málnás Búza egy málnasűrítményen érlelt 4,9%-os búza, tehát nem a Szilvás-Meggyes vérvonalába illik. Inkább a bacardibrízer-műszájder vonal elleni kisüzemi csodafegyverként vonulhat harcba, hiszen ez nem tartalmaz külön aromákat, színezéket stb. Az illat a békebeli szobiszörpös málna, inkább szörpös, mint gyümölcsös. Mellette azért jön a búzának egy kevés szárazabb élesztős aromája - a White Lab menő WP300-as búzaélesztőjével erjedt a cucc - és egy adag fanyar citromosság is. Ízben pont olyan, mint egy jellegtelenebb, de jó minőségű német-osztrák búzasör fölturbózva egy kis málnaszörppel, de szerencsére nagyon kellemesen játszik az édes-fanyar-kesernyés élesztő hármasság egyensúlyával. Azért minden lazaság ellenére nem olyan a kortyérzet sem, mintha egy szörpös búzát innánk, hanem a málna íze elég jól beépült az érlelés alatt a fanyar, kicsit kovászos búzaízbe. Azért egetverő különlegességre, mélyenszántó söreposzra senki ne számítson, de egy nagyon kellemes, üde gyümölcsös frissítőre igen. Mint a macifröccs (málnás fröccs), csak kicsit rafináltabban és persze sörösebben. Mert többéves tapasztalat a kisüzemeknél, hogy a világos láger mellett ilyen időben legjobban a gyümölcsös sör fogy a jónép körében.

bekesszentandrasimalnasbuza.JPG

Ha meg valaki ínyenckedni szeretne, a Málnás sörhöz a főzde friss kecskesajtot vagy cheddar-t javasol, de én megkockáztatnék egy málnás mustárral bekevert friss tavaszi salátát egy kevés vörös tonhallal megfejelve. Akkor hajrá, terasz, élesztő, málna!

Szólj hozzá

magyar békésszentandrás búzasör kisüzemi