2015. nov 05.

Megjelent a 'Sörkönyv' - könyvbemutató a Rosenstein Vendéglőben

írta: pif
Megjelent a 'Sörkönyv' - könyvbemutató a Rosenstein Vendéglőben

Még nyár elején hallottam a remek hírt, hogy a sörkultúra "nagy öregje", Vétek Gyuri - aki már a 90-es évek óta a hinti a sörös igét - új sörös könyvet ír, ami most november elején jelent meg és egy csodás bemutatón kaphattunk ízelítőt a könyvben szereplő receptekből a Rosenstein Vendéglőben. A könyvben az 5 éve szárba szökött magyar sörforradalom eseményei, szereplői mellett azonban - egyedi előremutatással - végre olyan munkát kaptunk a kezünkbe, amiben a Sörbúvárok szívének oly kedves sör és gasztronómia párosa nagyon hangsúlyosan megjelenik. Gyuri Baracskay Angélát (Tanti - desszertek) és Rosenstein Róbertet (Rosenstein Vendéglő - többi fogás) "fertőzte meg", hogy elkészítsék azokat a recepteket, amikkel valóban a méltó helyre emelhetjük a sört a gasztronómiában. Ezután csak ráadás, hogy Németh Grabovszki Gábor (Élesztő - sörkoktélok) kreatív sörkoktéljai is helyet kaptak a könyvben, melyet a Corvina Kiadó adott ki, gyönyörű fotókkal és szép tipográfiával emelve a beltartalmat.

sorkonyvfoto_1.JPG

A könyv remekül egyensúlyozik a szakmaiság és a közönségnek inkább szóló sörös szakácskönyv határmezsgyéjén. Épp annyi információt adagol, ami miatt egy laikus nem unja meg, de ennek ellenére a magyar gasztronómiai könyvkiadásnak az utóbbi években kevés ennyire világtrendeket érző, előremutató darabja született. A blogfelületekről, folyóiratok gasztro-rovatából végre egy maradandó és hatásos gyűjteményt tettek elénk a szerzők, amely a sört, mint világtrendet, a kisüzemek berobbanását és a sör gasztronómiai térnyerését nagyon jól szemlélteti.

A Rosenstein Vendéglő - bár nem Michelin-csillagos - olyan név a magyar étteremvilágban, hogy a sör hazai fine-dining kultúrába való tartós beemelésének úttörője és garanciája lehet ezzel a friss és haladó "sörös" gondolkodásmóddal, amit nagyon melegen üdvözlünk, és reméljük, hogy hosszú távon jó példa lesz más éttermeknek. A könyvbemutatón debütáló ételekről és sörökről meg hamarosan elmélkedünk egy sort, hiszen könyv néhány receptje mellett a Rosenstein a Monyó Sörfőzdében lefőzetett 4 új sört (bécsi ászok, American IPA, APA - még nem elérhető - és Porter), és ezekből hármat a helyszínen is kóstoltunk, de hamarosan odahaza is górcső alá kerül az említett három új Rosenstein-sör... (folyt. köv.)

mario2.JPG

Szólj hozzá

magyar sörkultúra sörkoktél kisüzemi