2015. okt 01.

Beerfort - Új főzde a láthatáron

írta: pif
Beerfort - Új főzde a láthatáron

Minden új dolog valaminek egyben a végét is jelenti. Utassy Roli a Legenda Sörfőzde sörfőzőmestere elhagyja a 2,5 éve nyitott főzdét és, - hogy HR-esen fogalmazzunk - új kihívásokat keres. Olyan sokáig szerencsére nem keresgélt, mert megtalálták egymást a leányvári (Budapesthez közel Piliscsaba és Esztergom között) Beerfort főzdével, ahol a számára kedves német sörös vonalat kívánják profi szinten megvalósítani.

beerfort333.JPG

Alsóerjesztésű sört házilag kihívás főzni, de még egy kisüzemben is nagyon észnél kell lenni, és jól kell ismerni a berendezéseket, hogy színvonalasat alkosson valaki. A kisüzemi szcénában számomra említésre méltó alsóerjesztésű sörök (előre is elnézést a nagyon hiányos felsorolásért, teljesen szubjektív a lista) az Ogre (pils) és a Fekete (Bak) Békésszentandrásról, a Fóti Zwickl és a Keserű Méz Fótról, és egyik személyes kedvencem a pilisvörösvári Rotburger Szűretlen söre. Update: És a Monyó Beaver Feaver Vienna lagere  sem maradhat ki. Azonban a - viszonylag könnyen és elég kedvező áron - elérhető cseh és német sörök tömkelege nagy konkurenciát jelent. Nagyon biztosnak kell lennie a dolgában annak, aki ilyen profilra szeretné alapozni egy új főzde működését.

Az alsóerjesztésű főzeteknek már volt a Legendában is előzménye. Különösen izgalmas volt a 4 Sterne, egy beerfort328.JPGImperial Lager, ami - különösen zimankós időben (8,2%) - a nagykanállal mért, édeskés karamellmaláta mellett is tartotta a szép német komlós illatot és jó hangsúlyt talált az édes és a komlós keserű ízek között. Ezen a vonalon és a Sörmanufaktúra (itt Roli is érdekelt) Budapesten kiemelkedő német-sörös irányultságán elindulva már nem olyan meglepő, hogy indulásnak négy sört mutat be a Beerfort. Egy Pils egy Keller, egy Dunkel és egy Dunkelweizen - a Monyónak ezúton is üzenem, hogy most már főzzék nyugodtan a Tripeljüket, feléjük se nézek :) - a debütáló szortiment. Ezek közül a sötét búzán kívül, ami egyébként hiánypótló stílus a magyar kisüzemi szcénában (a Big Foot Razzián és a Zip's csak csapon árult sötét búzáján kívül én nem tudok Dunkelweizenről) mindent volt szerencsém kóstolni és - bár ezek még próbafőzetek voltak - igen ígéretes az első benyomás, ami - tudjuk jól, - meghatározó lehet. A söröknek a címkevilága - a gyűjtők biztosan nagyon lelkesek már - nekem bejön, nem a cyberpunk-vonal, hanem hagyományosabb, mégis van egy kis rézmetszet-szerű középkori hangulatuk, annak ellenére, hogy a figurák modernek. A kitöltött sörök meg kifejezetten fotogének, hab és egyéb külső jegyek szempontjából.

A beltartalomról meg röviden. A Dunkel tetszett a leginkább, szép földes komló, ízében a kenyérhéj és a karamell-maláta, nem a festőmaláta volt a domináns, és kellemesen könnyed és jól iható volt. A magyar sörök között talán a Kissler Holló, ami jól hozza ezt az ízvilágot, de egy cseh vagy német dunkelhez nem sikerült még felérnünk. A Beerfortnak ez - remélem, a végleges főzet is ilyen lesz - sikerült.

A Pils próbafőzete kicsit édeskésre sikerült, ám Roli elmondta, hogy azóta javítottak rajta és szárazabb, komlósabb lett a végeredmény. Az 5,5 %-os alkohol egy könnyed cseh (4,2-4,6%) vagy egy német (4,7-5,1%) pilzeninél nehezebb, súlyosabb, stílusban inkább egy Spezial felé hajlik, de annak remek próbálkozás. A Keller egy - egyébként nagyon korrektre sikeredett - félbarna sörre hasonlított az első változatban, nem éreztem rajta a várt üde frissességet, és a karakteres komlót. Azóta ez is finomodott, így kíváncsian várom a hivatalos bemutatót.

Ami már nincs is messze, mert szombaton, október 3-án már 12-től várja szeretettel a Sörmanufaktúra a nagyérdeműt. FB-függőknek esemény itt: - - - - - >.Sok sikert a főzdének és Rolinak!

Szólj hozzá

magyar legenda kisüzemi beerfort