2015. sze 01.

Főzdefeszt már a 10. - De merre tovább?

írta: pif
Főzdefeszt már a 10. - De merre tovább?

Mindenekelőtt egy fontos időpontváltozás! Szept 11-13-án lesz a Főzdefeszt, mert esőt mondanak a mostani hétvégére.

139.JPG

És akkor néhány szakmai irányultságú gondolat a 10. Főzdefesztről és a további fesztekről. A Főzdefesztről már a júniusi beharangozóban is írtam, hogy sok változás volt az elmúlt évhez képest, amelyek - a sok pozitívum mellett - sokak szerint rossz irányba terelték a Főzdefesztet. Ilyenek a kezdeti ingyenesség helyett a kötelező pohár, amely - legjobb tudomásom szerint ismét - nem visszaváltható a helyszínen, tehát 1000 Ft burkolt belépő biztos van már az ingyenes fesztiválon. Ha legalább egy normális minőségű pohár volna, de a júniusi egy csúnya fél literes lágeres volt, ez ügyben egy kicsit több igényességet vártam volna. A Metapay-ről megvan a véleményem, de kezdek lassan hozzászokni és júniusban valóban nem volt különösebb sorbanállós probléma vele, ráadásul egyre többünknek van PayPass-os bankkártyája, ami szintén használható fizetőeszközként, úgyhogy ehhez hozzászoktam/tunk. A sörárakkal kapcsolatban: Vannak olyan sörök, amelyeket év közben bárhol, bármikor megkapni, és ehhez képest valóban drágák, de vannak kifejezetten olyan főzetek, amiket csak itt a fesztiválon kaphat meg a sörszerető ember, így megéri egy kicsit többet perkálni értük. És az bármilyen fesztiválon elfogadott, hogy drágábbak az áruk, mint egy normál kocsmában, bárban, üzletben, mert az esemény és a fíling mellett azt is ki kell fizetni, hogy sokfélét lehet egy helyszínen megkapni. Azonban a minimumáras egyszerű világos sörök, melyek feleannyiba kerülnek máshol év közben, sokaknak szintén nem tetszettek.

Akkor itt kezdődik sok tény után a még több ha. Mi lehet a szervezők fejében, milyen irányba viszik tovább a fesztivált, milyen lesz jövőre? Noha a Főzdefeszt még mindig elsősorban a magyar kisüzemi főzdék seregszemléje, az elmúlt 1-2 évben a sörfőzés divat és üzlet lett, és eddig nem látott számú gerilla-főző jelent meg a piacon, akik társulva, vagy valamelyik sörbolt-sörpub égisze alatt jelennek meg a feszten, kifejezetten alkalmi főzetekkel. A megemelkedett helypénzek és egyéb kondíciók miatt sok kisüzemi főzde nem tud, vagy nem akar részt venni a fesztiválon, hiszen a reklámértéken kívül nem sok hasznot hoz neki a fesztivál (sem a Főzdefeszt, sem a Budavári), A gerilláknak nincs állandó költségük egy főzdében, sokkal kisebb a kockázatuk, és sokszor jobban és naprakészebben reagálnak a piaci igényekre (sörfajta, palackdizájn stb.), mint egy főzde, akiknek ki kell szolgálnia az állandó vevőket, és a repertoáron sok állandó sört kell tartani. A Főzdefeszt már egy teljesen üzleti alapokon szerveződő vállalkozás, így csaknem megszűnt a "nagy közös célért" való romantika, legalábbis a résztvevő sörfőzdék-boltok szempontjából, és a szervezés még - az általam hallott visszajelzések szerint - nem volt annyira gördülékeny, mint a legnagyobb konkurens Budavári Sörfesztiválnál. Bár a Főzdefeszten továbbra sem kell multikkal versenyezni. A látogatóknak ez az üzleti szemlélet részben jó, hiszen az újonnan érkezett befektető stabil hátteret biztosít, és végre - miután a Palotanegyedet kinőtte a feszt, két kitérővel remek új helyszínt találtak a Városligetben, ami valóban nagyszerű választásnak bizonyult.

067.JPG

A főzdék szempontjából már nem ilyen egyértelmű a helyzet. A megnövekedett költségek, egyre több üzleti vitát eredményezhetnek a fesztiválszervezőkkel, valamint a növekedhet a kínálati verseny a gerillákkal illetve a sörkocsmák kitelepült pultjaival, és ha nem állnak a szervezők politikusan a kérdéshez, előfordulhat, hogy jövőre - a Palotanegyedben már most, második alkalommal megrendezendő "konkurens" sörfesztivál mellé - más, hasonlóan sok főzdét tömörítő sörfesztiválok) is felbukkan(nak) a budapesti eseménynaptárban. A gerillák mellett a kisüzemi főzdék távolmaradását a Főzdefeszt nemzetközi sörújdonságokkal, vendégfőzdékkel és trendi vendégekkel is pótolja-pótolhatja, hiszen nem is olyan nehéz a prosperáló európai craft-beer piacról menő söröket behozni a fesztre.

A másik irány a szakmaiság felé tolódhat el. Előbb-utóbb szükséges volna a Főzdefeszt keretében szakmai délutánt, napot szervezni a feszt első (nulladik) napjára, ahol a romkocsmáknak, éttermeknek mutathatná be egy-két főzde, mik lehetnek a trendek, milyen söröket vehetnek be a kínálatba az új és régi sörös helyek. Ezt össze lehetne hozni gasztro-bemutatókkal is a jövőben, hiszen az egyik legjobban felívelő gasztro-trend a sör-ételpárosítás az elmúlt évben. A másik, szerintem üdvösebb irány a téli "holt időszak" idején szervezett 1-2 napos fesztivál lenne, fedett kiállítóhelyen, magasabb árú "all you can drink" belépővel, igényes környezetben 1-2 decis adagokkal. Erre remek példát szolgáltatott a tavaly Bécsben Michael Klemsch szervezésében megrendezett Craft Biier Fest Wien, ahol tavaly már kétszer óriási érdeklődő tömeg volt jelen. Ez a forma pedig garantálhatná a jó minőséget, és bevonzaná a fizetőképes boros közönséget, akik kíváncsiak és fogékonyak is az újra.

Mindent összegezve a Főzdefeszt tavaly óta változóban van. A felhalmozódott kapcsolati háttér, a befektető garantálta anyagi biztonság és a szervezők szakértelme garantálhatja a minőséget, ha jó irányba lépnek tovább. Azonban a felerősödő piaci versenyben előbb-utóbb szembe kell majd nézniük a konkurenciával, ami - a sörszeretők nevében is - remélem, még több pozitív változást hoz, példát adva jobbá teszi a hazai sörfesztiválokat és élményt nyújt a sörszerető közönségnek.

Szólj hozzá

magyar fesztivál sörfesztivál kisüzemi főzdefeszt