2015. ápr 02.

Vettem, vettem! - Roger, Roger - a Sörök a Möszjő Vödréből Rozsos IPA-ja

írta: pif
Vettem, vettem! - Roger, Roger - a Sörök a Möszjő Vödréből Rozsos IPA-ja

A Sörök a Möszjő vödréből triója már több éve ott mocorog a magyar sörfőzés élvonalában. Még az első házisörfőző versenyen tetszett meg visszafogott, de nagyszerű Amarillo névre hallgató IPA-juk. 2013-ban már kategóriagyőztesként végeztek, Mrs Wheeler névre hallgató Robust Porterjük, valóban nagyszerűre sikeredett. Aztán lefőzték az első pár "nagybani" főzetüket a Legendánál, a porter mellett egy másik IPA-t a Prof von Mannheim-ot.

A nemzetközi és a hazai sörös szcénában ugyanúgy vannak trendek, és a sörfőzőknek eléggé egy srófra jár az agyuk, gondoljunk csak 2013/14-telén beütő füstössör-boomra. Tavaly novemberbena Corvinus Egyetem másodéves sörmesterei már főztek egy rozsos IPA-t Csepelen a Rizinél, de a Rozsdásnál nem állt meg a világ. Köber Csaba az egyik Möszjő kicsit "panaszkodott" is, hogy mindig úgy tűnik, lemásolnak valamit, pedig az ő főzeteik is egyéni ötletek és receptek alapján készülnek, bár a sör körül mindenki olvas, kóstol, figyel és a kíváncsiság, meg persze a nemzetközi trendek is befolyásolják, hogy mi lesz a végeredmény.

sorokamoszjorogerroger.JPG

És megszületett a Roger, Roger fantázianevű rozsos IPA, amit ezúttal a Reketyééknél főztek le a Möszjők. Szép diópác szín, csodás, összetett illat, ami a Chinook-Citra-Amarillo komlóknak köszönhető és még rádolgozik a hidegkomlózás, aminél a fenti hármas mellett még egy kis Centennial is mélyíti az élményt. Mielőtt belevágnék bármibe, kihagyhatatlan a link kedvenc sci-finkből, ami fölöttébb direkt asszociáció ugyan, de hangulatébresztőnek megteszi:

A Möszjők sörein eddig is látszott a komoly, többéves házifőzői tapasztalat, és a legtöbbször azt tudtam felróni nekik, hogy kicsit "szakácskönyvszerűek" a sörök. Minden tökéletes, remek, szépen komponált, korrekt munka, de az a kis plusz szikra hiányzik a főzetből, ami az átlag fölé lendítené. Hát, kérem, ez a plusz szikra most belobbantotta a tűzijátékot, mert a Roger, Roger egy jól iható, enyhén vizes, csodás illatú IPA. A rozs kenyérhéjasan benne van, de az enyhe pörkölt malátás íz nem tolakszik előre, és a keserű is pont annyira játszik szerepet, hogy a sör összeáll egy nagyon kerek egésszé. Ebben a szeles időben, de akár egy nyári este is sok pohárral nyomnék belőle, mert nagyon jóra sikeredett.

Ma este 8-kor a Jónásban (Bálna), sörbemutató, és ha jól tudom, hamarosan kapható lesz a palackos változat is. Holnap vagy holnapután meg egy másik kötelező program a Dessewffy utcában Csupor Marciék szentélyét felkeresni, ahol a Dublinban aranyérmes Bunny Hop új főzete kerül a nagyérdemű elé.

Szólj hozzá

magyar ipa kisüzemi sörökamöszjövödréből