2013. dec 23.

Nálunk már Karácsony van 1. - Rotburger Weihnachtsbier

írta: pif
Nálunk már Karácsony van 1. - Rotburger Weihnachtsbier

Akik még voltak úttörők, rögvest a disszonáns emlékű Corvin Áruházra és egy-két narancssárga Centrum-nájlonzacskóra asszociálhatnak a fenti hangzatos reklámszöveg olvastán, de 2013-ban, főleg egy sörös blogon ez már más képzeteket ébreszthet. Miszerint újra kóstolhatunk karácsonyi söröket. Ráadásul a tavalyi kiskörképemmel és az Index idén rendezett Csakajósörös bohóckodásával ellentétben, ezek kizárólag magyar kisüzemi sörök. És tavaly óta tényleg dúskálhatunk a választékban. A Rizmajer tavaly már sikert aratott karácsonyi söre mellé felzárkózott Kiss Tomi X-mas Madnesse, Armando Hangover Santa-ja, a békésszentandrási főzde is kihozott egy ünnepi főzetet Esthajnal néven és a vörösvári Rotburger is előrukkolt - a nyárutó jubileumi főzete a Hexe után - egy karácsonyi sörrel a Weihnachtsbierrel, ráadásul ezúttal - a megszokott PET helyett - örvendetesen literes üvegpalackból.

otburgerweihnachtIMG_8104.JPG

A Weihnachtsbier klasszikus Vienna láger, 6%-os harapható testtel, megbolondítva gyömbérrel, naranccsal, fahéjjal és némi korianderrel. Azaz valamelyik csúszós kanyarban összeütközött a mézeskalácsárus triciklije a malátaszállító furgonnal, hogy aztán mindenki örömére valami új kerüljön a poharunkba. Intenzív gyömbéres kalács, narancshéj és fahéj az elsődleges illat, ehhez csatlakozik a mézes maláta és a kicsit odasült kenyér héjának pörkölt aromája. A félbarna sör alapjaira pont egészséges mértékben csücsül rá a fűszeresség és a hozzáadott anyagok. A szép rubinvörös, rezes színű sör kellemes bézs habbal rendelkezik.

Az íz hozza azt, amit az illat ígér, narancsos-gyömbéres, kalácsos édesség, melyen kiteljesedik a kenyeres telt maláta és egy határozottan kesernyés komlós pörkölt malátás zárás, ami szépen egyensúlyba hozza a fűszerességet és az édes malátás ízvilágot. A legszebb hagyományos német alapok és egy csipet fűszer meghozza a kívánt hatást. Érezzük a kandalló melegét, pattognak a szikrák, ropognak a fahasábok, illatos a levegő, és kényelmesen hátradőlhetünk ebben a jóleső melegben, testünket átjárja a finom, harapható sör, és süvíthet kinn a szél, hányhatja a havat, nekünk mégis száncsengő és a Stille Nacht hangjait hozza, és lehunyt szemmel elvágyódunk valahová, valakivel, ahol a helyére kerülnek a dolgok és ahogy a sörben már megvan, minket is elönt egy lágy meleg harmónia.

otburgerweihnachtIMG_8108.JPG

A teltség mellett a kicsit szúrós buborékok sem zavaróak, mert krémesen áradnak szét és a fűszerek, a narancs fanyar érzete és a komló keserűje pont egyformán húzza össze a szánkat, és a gyömbérrel egy leheletnyi csípősséggel távoznak szánkból.

 És mivel a bejglisütés és egyéb karácsonyi teendők miatt a többi posztra már csak a Jézuska érkezése után kerül sor, ezúton is kívánok mindenkinek minden Sörbúvár nevében boldog Karácsonyt és sok ünnepi habos élményt!

Szólj hozzá

magyar karácsony märzen rotburger kisüzemi