2013. már 13.

II. Házisörfőző Verseny március 15-én a Spílerben

írta: pif
II. Házisörfőző Verseny március 15-én a Spílerben

Tavaly még amolyan főpróbaként hirdette meg a Házi Sörfőzők Egyesülete az első versenyét, ahol viszonylag rövid idő volt a felkészülésre, és csak magyar versenyzők voltak. Igazság szerint egy előzsűri volt a rozsnyói versenyre. Hogy a bírák nem kezdők voltak, mutatja, hogy a budapesti kategóriaelsők közül az Angry Beast (Hopfanatic, Kiss Tamás) Rozsnyón nagydíjas lett egy hónappal később.

IMG_7093kobercsababuza.JPG

Az idei versenynek már jóval komolyabb keretek között és (még) profibb szervezéssel nézünk elébe. Még tavaly meghirdették a versenyt, ráadásul Európában elsőként az amerikai házi sörfőzők 25 éve csiszolgatott szabványa a BJCP (Beer Judge Certification Program) útmutatásai és pontrendszere szerint kerül a verseny megrendezésre. Ennek része, hogy meghatározott kategóriák és alkategóriák vannak meghirdetve, amelyekbe nevezhető egy-egy sör. Nincs olyan anomália, mint tavaly volt, amikor 8-9%-os Russian Imperial Stout-ok versenyeztek 4,5%-os könnyed Porterekkel. Idén 8 kategóriába lehetett nevezni a söröket és tegnapig összesen 156 (köztük sok szlovák és lengyel) nevezés érkezett. Legnépszerűbb - ez nem volt nagy meglepetés - az American IPA (34 sör), legkevésbé a Gyümölcsös Sör ( 6 nevezés) ihlette meg a házi főzőket. A legnagyobb meglepetés, hogy a laikusok számára alig ismert Düsseldorfer Altbier kategóriába 18 home brewer nevezte főzetét.

A bíráknak is sok dolguk volt. 4 alkalommal találkoztunk és 2-2 kategóriát elemeztünk, kóstoltunk végig, behatóan megismerkedtünk a sörhibákkal, és gyakoroltuk a pontozást.

Pénteken 9-től komoly munka kezdődik, de a kis szünetekben népszerűsítő sörfőzős előadások is lesznek, külsősöknek is, és a verseny végétől utcabál sok kézműves sörrel a Spílerben, a Gozsdu-udvarban.

Szólj hozzá

magyar házisör sörverseny hopfanatic-kisstamás