2012. aug 29.

Indul a II. Budavári Sörfesztivál - De hol a sör?

írta: pif
Indul a II. Budavári Sörfesztivál - De hol a sör?

Ma ott jártunk a 2. Budavári Sörfesztivált megnyitó hivatalos rendezvényen és a jeles képviselők nyitóbeszédekor egy kedves barátom jutott az eszembe. Ennek a kedves barátomnak a gyermeke első osztályba fog lépni. Amikor elkezdte az esélyes iskolákat látogatni furcsa dolgokat mesélt. A bemutatkozón minden iskola látványos tűzijáték keretében adta elő, hogy lovastábor, teniszoktatás, 4 idegen nyelv stb., A kedves barátom felállt és szerényen megkérdezte, jó-jó, de milyen módszer szerint tanulnak a gyerekek írni-olvasni. Úgy néztek rá, mint egy ufora...

choteborcerny6160_1.JPG

Valahogy én is ezt éreztem a Sörfeszt sajtótájékoztatóján, ahol ránk ömlött a sok program a Rednex, az Üvegtigris lakókocsi és a Dumaszínház, és nem átallottam megkérdezni hogy miért nem sikerült egy rendes sörlistát készíteni, (UPDATE: azóta a sajtótájon való ígéretükhöz híven kitették az általunk készített sörlistát - bár azt is megígérték, hogy kiteszik, ki segített, de ettől azért még tudok majd aludni) és miért próbálják a nagy konszernek elhitetni a jónéppel, hogy a hétköznapi márkák mindenféle tartósítószer nélkül, gondos odafigyeléssel készülnek, nem pediglen vonalzóval és excell táblázattal felszerelt könyvelők diktálják a sörrecepteket. Durrogtam is magamban egy sort...

Aztán - a Keserű Mézt iszogatva - tovább gondolkoztam, és arra jutottam, hogy ez a sörfesztivál egy lehetőség is. Egyrészt ez a fesztivál is már egy hagyomány, amin a sok csilivili vásári program mellett idén azért 15-16 kézműves-kisüzemi sörfőzde is jelen van, és olyan söröket is lehet csapról inni, mint például a Brew Dog Punk IPA-ja. Másrészt a sör erre a négy napra bekerül a köztudatba, beszédtéma, és ez már önmagában egy jó reklám.

Néhány építő gondolat azért megfogalmazódott bennem. Annak az 5-10%-nak aki nem a buli és az ismert márkák, jól bevált mainstream lágersörök miatt érkezik, hanem tényleg a sörök izgalmas világa érdekli jó lenne ha lenne pár lehetősége, hogy kielégítse tudásszomját. És itt nem csak arra gondolok, hogy megtanuljon szépen-jól sört csapolni, hanem hogy ennél a csapolásnál mi is kerül bele abba a pohármosón szépen benedvesített korsóba. Hogy az egyenkeserű világos láger és a beízesített citromos-almás premix sörszörpök mellett van rengeteg igényes, izgalmas sör , amit az átlagfogyasztó pont egy ilyen fesztiválon ismerhet meg. A Cascade komló illata, a duplabakok pörkölt malátás édessége, ami egy mennyei komlókeserűvel párosul és még sorolhatnám hosszan.

És néhány kihagyott ziccer, amit én a szervezők illetve a részt vevő "nagyok" helyében biztos hogy lecsaptam volna. A Dreher képviselője a "különleges" Cerny Kozel beharangozása mellett nem hangsúlyozta túlságosan, hogy elhozták a HB Oktoberfestbier-jét, ami talán a legjobb a hat müncheni közül. Ennek pedig, már csak az Oktoberfest szókapcsolat miatt is elég jó reklámértéke van, és a hétköznapi halandók is esetleg hallottak már róla. A Heineken is elhozhatta volna a kíváló Gösser Zwickl-t a kicsit uncsi karamelles Soproni Démon helyett. A szervezőknek illetve a "nagyoknak" meg a jövőben javasolnám egy két workshop, illetve ínyenceknek való mini-rendezvény megszervezését, ami nem volna nagy plusz költség, és túlmutat a felelős alkoholfogyasztás marketingízű semmitmondásán vagy a sörfőzés menete című rutinból nyomott bemutatókon. És a sajtótájékoztatóra sem biztos, hogy egy tojásrántottával keresztezett lecsót kell prezentálni, hanem lehetne egy tényleg odavaló sörkorcsolyát kreálni, ami rávilágítana arra, hogy nem csak a perec és a Weisswurst létezik, hanem ennél rafináltabb párosítást is lehet kínálni, persze nem a core-lagerek, hanem az emlékezetes sörök mellé. Ugyancsak jó volna, ha egy ministandon sörrel kapcsolatos irodalmat vásárolhatna akár ajándékba is az arra kószáló fesztiválpolgár.

És hogy a sörök milyenek, azt majd megkóstoljuk, és még a fesztivál vége előtt írunk is róluk...

Szólj hozzá

magyar fesztivál kisüzemi