2011. dec 27.

Cidri - Somersby Apple Cider és Pear Cider

írta: pif
Cidri - Somersby Apple Cider és Pear Cider

Másfél hónapja blogunk kapott egy megkeresést, nem kóstolnánk-e meg és mondanánk véleményt a Carlsberg csoport egyik termékéről a Somersby almás és körtés Cidereiről. Mielőtt belevágnánk, kezdjük a kályhától, mert kicsiny hazánkban vélhetőleg nem csak azt nem tudja az utcán szembejövő átlagember, mi az az IPA, de kérdően felhúzza a szemöldökét a Cider (szájder) hallatán is.

Pedig tulajdonképpen egyszerű, általában szénsavas pezsgésű almabor szerűségről  van szó, amit főleg a brit szigeteken, de francia földön is (cidre) kedvel a jónép. Persze a Cider se nem bor se nem sör. A körtés változat Nagy-Britanniában Perry néven ismert, de az 1990-es évek óta, főleg a kommersz, tömegtermelésű kategóriás perryket a közérthetőség kedvéért Pear Cidernek kezdték hívni. Bővebben az elkészítésről és egyéb érdekességekről itt és emitt olvashatunk.

Első találkozásom a Cider-rel 20 éve Skóciában, Stirling és Perth között egy kis út széli pubban történt. A megszokott Tartan Bitterem helyett valami megmagyarázhatatlan kíváncsiság okán a Scrumpy Jack márkájú Cidert kértem a csapostól. Hát mit mondjak, a jó kis félbarna Bitter helyett volt meglepetés. Ez a savanykás almás fröccs-szerű ital, először nem jött be, de ez betudható annak, hogy sör helyett kértem. Hőségben tényleg kellemes, fanyar üdítő, mivel arrafelé szőlő nem nagyon van, lehetne a neve akár brit fröccs.

A Somersby almás és körtés Cider-e nem egy kézműves darab. Kábé úgy viszonyul egy minőségi Ciderhez, mint a Borsodi Világos a Csobánkai Fekete Bárányhoz. Nincsenek benne nagy extrák, van benne kálium szorbát (E202) tartósítószerként, egy kis karamell színezék (E150c), de más különösebb ipari rontás nem található a palackban. Ám hasonlóan a Gösser Naturzitrone-hoz ez is egy finom üdítő nagy melegben. És az átlag fogyasztónak - valljuk be őszintén - pont ez a legfontosabb. A fahordóban érlelt, pezsgőspalackban a boltokba kerülő, aranyáru, minőségi Ciderekkel meg foglalkozzék csak a magamfajta starf..ker sörblogger.

Mivel semmiképp sem aposztrofálhatjuk a Somersbyt unikális italkülönlegességnek, vélhetően nem járunk messze az igazságtól, hogy a Carlsberg valamiféle partiitalnak szánja a közép-európai portfóliójában. Finom, bejön a fiataloknak, sőt az oly finnyás lányoknak is. Van benne alkohol (4,5%), de olyan ügyesen el van rejtve az édeskés ízek mögött, hogy egy ifjú Barbie-jelölt simán kettőt-hármat felhörpint a barinőkkel, és csak utána veszi észre, hogy "döccenve mén a mondatfüzér", környezete meg legyintve konstatálja, hogy az egy időegységre eső vihogások száma exponenciálisan emelkedett...

Hogy azért kicsit egy magasabb fogyasztási kultúra felé is elforduljunk, a Somersby Cidereket remek koktélalapanyagnak is felfoghatjuk. Ahogy ízlelgettem, el is indult a fantáziám, és kis gondolkodás és próbálkozás után az alábbi két koktélt kevertem, ami nagyon bejött a - persze nem reprezentatív tömeget képviselő - családtagoknak. (A fantázianeveket természetesen levédettem.)

Somersby Fusion 

1 dl Somersby Pear Cider

1 öntet (kb. 5 ml) Unicum Next

1/2 kicsi mandarin kifacsart leve

A Pear Cidert koktélospohárba jégkockákra töltjük és óvatosan a tetejére öntjük az Unikum Nextet, majd ráfacsarjuk a mandarinlevet.

Somersby Troika

1 dl Somersby Apple Cider

0,5 dl tonic

0,2 cl vodka

1/2 lime kifacsart leve

Collins pohárba jégre töltjük a vodkát és a limejuicet, majd felöntjük a tonickal és az Apple Ciderrel.

Szólj hozzá

angol cider