2011. okt 25.

Sörvacsora a János Étteremben

írta: pif
Sörvacsora a János Étteremben

Főzdefeszti kihelyezett gasztropróbánk után már a jó melegben próbálgattuk tovább a sör és a finom ételek kapcsolódását. A sörvacsora-özön tovább hömpölygött. Október 21-én a forradalmi hétvége előestéjén sörvacsorára invitáltuk a közt a János Étterembe. A dolgot persze nem bíztuk a véletlenre, már tavaly bepróbáltuk az ételsort, és - döccenéseiken okulva - egy kicsit módosított sörsort vetettünk be, még nem annyira avantgard, hanem amolyan fél-úttörő szellemben, hiszen a Sörspecialista bajor söreiből válogattunk a négy fogáshoz.

Mivel nemcsak a sörsort állítottam össze, hanem az egyes sörökről rögtönzött referátummal is szolgáltam az estén, ezért csak pár ételfotó készült. (néhányat illusztrációként a tavalyiakból loptam) Az ötletekből valóra váló fogásokat véglegesen az étterem sörszerető séfje, Kelemen Gábor készítette el, és előre bocsájtom, nem csalódtunk.

1. Kacsmáj mignon hagymalekvárral és friss csírákkal - Riedenburger Historisches Emmerbier (Bio)

A középkori kétsoros ú.n. tönkebúzából, valamint árpa-, tönköly- és búzamalátából főzött szűretlen sör a búzától enyhe savanykás ízeket, a tönkebúzától és az árpától malátás, enyhén édes teltséget a bio-komlótól pedig egy határozott, de nem tolakodó keserűséget kap. Ez remekül illett a már-már szilvának tűnő hagymalekvárhoz, és szépen harmonizált a keserűje a májpástétom ízeivel. Bár a vacsoraközönségnek ez volt az egyik kedvence, nekem talán egy kicsit kevésbé volt testes ez a sör. A máj ízei talán egy picivel teltebbet kívántak volna meg.

 

2.Tésztában sült lazacfilé zöldfűszeres krémsajttal és sáfrányos kagylómártással - Scheyern Kloster-Weisse Dunkel

A scheyerni kolostor - a kedvenc bajor főzdém - barna búzája szépen odasimult a tésztában sütött lazachoz. A fanyar búzás ízek jól harmonizáltak a hallal, a banános, pörkölt malátás felhangok pedig jól kísérték a tésztaköpeny ízeit. A kagylómártásba idén pedig belefőzött a séf egy kis sört, így az ízek még jobban összeforrtak. Nagyszerű páros volt.

 

3. Bárány Hufsteak krémes polentával, mediterrán zöldségekkel és sörös pecsenyelével - Hacker-Pschorr Oktoberfest Märzen

A bárány zamatos, omlós volt, a natúr hús-ízek domináltak benne, a hozzá szervírozott mediterrán zöldségek kellemes frissességet, a pecsenyelé zamatos teltséget adott mindehhez. A Hacker-Pschorr köztudottan a legsötétebb, legfűszeresebb, legédeskésebb a 6 müncheni sörgyár Festbierjei között. Ennek a malátás, karamelles ízvilágnak remekül állt a bárány, és persze a sörrel és a húslével főzött pecsenyelé. Nekem a legjobban azonban az tetszett, hogy ezeket az ízeket krémesen teltté és zamatossá tette a háromszög alapú gúlába formázott polenta, ami szelídítette és kiteljesítette az ízeket.

 

4. Morzsás szilvatorta mézes Mascarpone krémmel - Weltenburger Asam Bock

A vacsoraközönségből elhangzott a főétel után a kétkedés, hogy erre aztán már igazán kíváncsiak, hogy lehet egy sörhöz desszertet kínálni. Persze az Asam Bock-kal biztosra mentem, de az utolsó fogás után nem csak számomra vált bizonyossá, hogy a sörök remek kísérői a desszerteknek, és nem csak könnyű gyümölcsös söröket lehet ehhez alapul venni. Tavaly már készült egy Tiramisu alapú desszert az Asamhoz, mely az őszibarackos ízvilágát volt hivatott kiemelni. A szilvás torta a pörkölt maláta karamelles, enyhén likőrös édességét és persze a sörben rejlő szilvás zamatokkal igyekezett harmonizálni. Mindehhez a mézes, zsíros Mascarpone adta a telt krémes alapot és megágyazott a nehéz, de alkoholos ízeit csak a háttérben jól elrejtve csillogtató remek sötét duplabakkal.

Külön öröm volt számomra, hogy a vacsoravendégek közt ketten is mondták, hogy új dimenziókat nyitott meg a vacsora a sörökről alkotott nézeteikről. Valaki még azt is hozzátette, hogy soha többé nem iszik ezek után Drehert...

Már ezért is megérte. És remélem itt folytatjuk. Legközelebb a Borssó Bisztróban október 27-én, csütörtökön este.

Szólj hozzá

bajor sörkorcsolya sörvacsora