2011. sze 26.

Egy sörvacsora kritikája - Lehet(ne) másképp!

írta: pif
Egy sörvacsora kritikája - Lehet(ne) másképp!

Szeptember 23-ra, péntek estére a Continental Hotel Zara étterme, az ARAZ sörvacsorát hirdetett. A belépő egy szokásos borvacsora-ár, 9990 Ft, amin még nem akadtunk volna fenn, de hogy jó minőségű ételek mellé ilyen unalmas és semmitmondó söröket (is) állítsanak, ezt nem hagyjuk szó nélkül. Ahhoz természetesen nem tudunk hozzászólni, hogy ezekhez a sörökhöz miként passzoltak az ételek, lévén nem kóstoltuk együtt azokat, de abban biztosak vagyunk, hogy egy kis odafigyeléssel sokkal emlékezetesebbé lehetett volna tenni a péntek estét az Araz étteremben.

Lássuk hát a menüt és a sörsort. Megpróbálunk minden fogás mellé mi is valami karakteres és odaillő sört javasolni, hogy kialakulhasson egy virtuális sörsor, ami szerintünk jobban passzolt volna az amúgy kellemesnek ígérkező ételekhez.

Mini spenótos - ricottás Quiche
Amstel puls (Holland lágy prémium világos sör)

Az - egyébként helyesen írva - Amstel Pulse-ról ennél nagyobb dicséretet, hogy 'lágy' nem is lehetne írni. A ratebeer-en az egyik értékelőnél ezt olvashatjuk: "smells of nothing, taste of nothing" - azaz se íze, se bűze. Helyt adunk. Igazi jellegtelen, semmitmondó (parti)sör. Pedig az étvágygerjesztőnek spenótos-ricottás lepényhez remekül állna egy virágosabban komlós, száraz pils, vagy egy szokásosnál kicsit hidegebben szervírozott kesernyésebb ízvilágú Kölsch, például a Gaffel.


Kacsamáj mousse sütőtök lekvárral  
Manneken Pils (Belga minőségi világos sör)

A hideg előételhez választott Manneken egy igazi sörkulturális mixtúra. A Hallertau és Styrian komlóval érlelt pilses jellegű sörbe a witbierek kötelező tartozékait, a coriandert és a curacao narancs héját keverik, ettől lesz különleges.(?) Szerintem sokkal többet kihozott volna ebből az ételből egy Veldensteiner Räucherl, ami a sütőtökkel remek barátságban van. Ha meg inkább a májhoz igazítottunk volna sört, akkor egy fűszeresebb Kellerbier mindenképpen jobban passzolt volna egy ízesített pilsnél.

Fekete kagylóleves borjú velővel
Erdinger (Bajor szűretlen búzasör)

Ez az egyik párosítás, amibe nagyon nem lehet belekötni, a búzasörök remek kísérői a halaknak és más tengeri herkentyűknek. Ám az Erdinger - amiből van barna is, úgyhogy itt is illett volna kiírni, hogy világos búzasör - helyett talán izgalmasabb lett volna valami más, esetleg egy barna búza. A Kuchlbauer Alte Liebe könnyű enyhén élesztős testével a borjúhoz és a kagylóhoz is jobban idomult volna.

45 c° lazac, fehér babpürével
Heineken (Holland üde világos sör)

Amstelre Heineken? Még hogy üde! Kacagnunk kell. A Core-lagerek egyenkeserűjét hozó, igazi semmitmondó sört sikerült ismét megtalálni. Bajor búzasört, bár passzolna, már nem választanék ehhez, mert akkor ismétlés lenne a sörsorban, de egy könnyedebb, világos apátsági belga ale bizton harmonikusabb párost alkotna az étellel a Heinekennél.

Konfitált báránycsülök, juhtúrós tarhonya rizottó batyuval
Paulaner (Német szűretlen búzasör)

Itt az Oktoberfest és a hat müncheni főzde remek, fűszeres, karakteres idénysöröket kínál. Nem is kellett volna nagyon keresgélni. Búzasör helyett egy Augustiner, egy Hacker-Pschorr, de akár egy Paulaner Fest Märzen is sokkal ideálisabb lett volna a bárányhoz. Ráadásul egy ilyen tartalmas ételhez egy nem túl karakteres búza visszalépés, valamint megtöri az italsor fokozatosságának a szabályát is.

Étcsokoládé variációk

Békésszentandrási áfonyás sör (Házi áfonyás barna sör)

Végre egy izgalmasabb sör! A Szent András Könnyéhez remekül társítható bármilyen desszert. A chef minden bizonnyal remek csokis ízeket kreált hozzá. A karamellesen, malátásan nehéz, áfonyával ízesített sötét sör méltó lezárása lenne bármilyen sörsornak, kár, hogy olyan korpa közé keverték, mint az Amstel Pulse és a Heineken.

És mi a tanulság? Láthatóan egyre nagyobb divat sörvacsorát szervezni. Azonban a szervezők - jó esetben - félnek különlegesebb (sör)ízeket párosítani az ételekhez, mert talán úgy érzik a vendégeik még nem készek ezekre a választékosabb, sokrétűbb ízekre. Egyszerűen az unalmas sztereotip (keserű láger, fanyar búza) egyhangúságot látják és láttatják a vacsoravendégekkel is a sörökben.

Rosszabb esetben viszont tapasztalati sörismeretük nem terjed ki, csak ilyen kommersz sörökre, és a tervezett sörvacsora komolyabb fejtörés híján és a semmitmondó sörök miatt elveszejti a maradék izgalmat is, amit nyújthatott volna.

Szólj hozzá

békésszentandrás sörvacsora