2011. feb 24.

Ős-Bak, csokifüst - Aecht Schlenkerla Urbock

írta: pif
Ős-Bak, csokifüst - Aecht Schlenkerla Urbock

A bambergi Aecht Schlenkerla csodás bükkfán füstölt malátából készített söreiről már mi is és más hazai blogok is sok szépet és jót írtak. A Lager, a Märzen és a Weizen után most megkóstoltuk a főzde egyik zászlóssörét az Urbockot. Maga az 'Ur' előtag, az "ősi", azaz a hagyományos középkori recept alapján történő főzésre utal. És - ha nem is évekig - nyár végétől egészen adventig áll a főzde pincéiben, míg az új főzetet csapolva vagy palackozva fogyaszthatjuk.

Még a ködös, zimankós novemberben tértünk be a Kacsa utcába, a Sörspecialistához, hogy "mikor hideg van és sűrűn hull a fehér hó", Micimackóként feltöltsük az almáriumot, persze nem mézzel. Ez a palack valahogy idáig még megmaradt, de tegnap este oly zord hideg volt, hogy valami testesebbre vágytam...

Most kecmeregtem ki a náthából, de csökkentett üzemmódban szuperáló szaglószervemet így is megcsapta felbontás után a jellegzetes, túláradó füstös illat. Mintha nem is sör, hanem egy jóféle húsvéti sonkalé, vagy egy csülkös bableves lapulna a palackban.

Hosszasabb szagolgatás után a füstös illatgránát mögül azért kiérződik némi pörkölt maláta és mézeskalácsfűszer (szegfűszeg, kevés csillag ánizs) is. Színében unikumosan-kávésan fekete, enyhe vörös csillogással, habja meg jellegzetes sötét bak-hab. Ekrű, gyorsan illanó, de egy 2-3 milliméteres karéj végig megmarad a pohár karimáján. Szénsavja enyhén szúrós és gyönyörűen krémes, szopogatható, ahogy kortyoljuk a sört.

A 6,5% alkohol a nehéz, füstös, pörkölt malátás íz mögött teljesen meglapul, a 17,5% szárazanyag pedig jótékonyan érezteti, ez bíz' nem egy vékonyka láger.

Csak 2-3 korty után idomul hozzá ínyünk a domináns füstös aromához. Ezután pedig valami olyan elsőrangú kávés zamat érződik ki az Urbockból, hogy sok hazai kávézó-tulajdonos sírva örülne, ha a vendéglátós Segafredoból valami hasonló aromát kihozna. Akár a legjobb Arabica szemekből pörkölt finom kávék, ez a keserű íz is száraz, cseppet sem (cser)savas, és telt csoki-utóíz érződik kortyolgatása közben. Fel is bontottam hozzá egy jóféle 81%-os csokit és remekül összeillettek. Ezek szerint nem csak az Imperial Stout-ok mellé passzol a keserű csoki.

 

Annyira belelkesedtem, hogy kiötlöttem egy koktélreceptet is - sajnos mire ezt kitaláltam, addigra a sör elfogyott. Azért legközelebb kipróbálom evvel, vagy ha hozzájutok, akkor a főzde tölgyfán füstölt malátából főzött duplabakjával...

Bamberger Ice Coffee

- Ír kávés pohárba 2 gombóc vanília (vagy Carte d'Or somlói galuska vagy stracciatella) jégkrém.

- 10 ml csokiöntet

- 200 ml Schlenkerla Urbockal felöntve

Szólj hozzá

bak bamberg füstölt sör schlenkerla