2010. nov 23.

Főpróba - Tapasztalatok egy sörvacsoráról

írta: pif
Főpróba - Tapasztalatok egy sörvacsoráról

Az elmúlt pénteken a János Étteremben próbavacsorát tartottunk. Nem titkolt szándékom az volt, hogy amennyiben a vacsora sikeres lesz, akkor a tulajdonos kedvet és hajlandóságot érez, hogy ne csak a mostani 5 főre, hanem egy nagyobb társaságnak is megszervezhessünk egy hasonló rendezvényt.

Amikor zöld utat kapott ez a kis házi főpróba, elzarándokoltam a Kacsa utcába, és bevásároltam a sörös hozzávalókat. Biztosra mentem, csak olyan sört válogattam kisérőnek, amit már ismertem korábbi kóstolók alkalmából. Négy fogásos vacsora volt tervbe véve, a leves ezúttal elmaradt, de így is tartalmas estének néztünk elébe. A hideg előétel mellé a Sankt Georgen Kellerbier-jét választottam, utána, a meleg előétel mellé a scheyerni kolostor barna búzasöre következett, a főételhez a Hacker-Pschorr gyönyörű Oktoberfest Märzenje. Sajnos a Weltenburger Asam Bock átmenetileg kifogyott, így kénytelen voltam a kevésbé édeskés andechsi barna duplabakot választani.

Mivel mindegyik sör régi ismerős volt, nagyjából körvonalazódott bennem, hogy milyen ételekhez kínáljuk őket, csupán a finomhangolás volt hátra. Ebben órási részt vállalt az étterem séfje, Kelemen Gábor, aki maga is nagy sörkedvelő. Vele véglegesítettük a menüsort.

1. fogás - Libamáj-mignon birsalmás lilahagymás chutneyval, friss csírákkal - St Georgen Kellerbier. A virágosan komlós illatú, száraz ízhatású, markánsan kesernyés Kellerbier ideális kisérő májas ételekhez. Az eredeti kacsamáj kacsatepertővel koncepció lett volna az igazi ehhez a sörhöz, végül kicsit megváltozott (a főétel zöldségei lettek volna a kisérők ehhez a fogáshoz is, ez a menü miatt nem lett volna túlzottan szerencsés. Így maradt egy kis kreatív rögtönzés...) az eredeti ötlet. A máj jól harmonizált a szüretlen Kellerbier szárazságával, a birsalma édeskés ízei azonban túlzottan kiemelték a St Georgen markáns komlós keserűségét. Ehhez az ételhez talán ideálisabb választás lett volna a Hofstettner Kübelbier, ami malátásabb, enyhén édeskésebb ízekkel bír.

2. fogás - Tésztában sült lazacfilé zöldfűszeres krémsajttal, sáfrányos kagylómártással - Scheyern Kloster-Weisse Dunkel. A búzasörök remek kisérői a halas ételeknek. A kolostori búzákban azonban a friss citrusosság helyett-mellett sokkal dominánsabbak az élesztős jegyek, melyeket ennél a sörnél a háttérben pörkölt malátás ízek is kiegészítenek. A hal mellé ezért kívánkozik a krémsajt és a tésztaköpeny. Hogy ne legyen nagyon száraz az étel, a kagylómártás jobban fogyaszthatóvá teszi az egészet. Ez a pikáns mártás és a csodás barna búzasör tökéletes harmóniában volt a tésztában kisütött lazaccal. A visszafogottan savanykás, élesztős, enyhén pörkölt ízek gyönyörűen összecsengtek a sajtos tejszínes hallal. Csillagos ötös!

3. fogás - Bárány Hufsteak krémes polentával, meditterán zöldségekkel és sörös pecsenyelével - Hacker-Pschorr Oktoberfest Märzen. A főételhez már egy nehezebb, 5,8% alkohollal rendelkező zamatos, mézes felhangokkal bíró igazi Oktoberfestbiert választottunk. A sör telt ízei, anyaggazdagsága csodásan egybecsengett a szuvidolás (forró vízben vákum alatt alacsony hőmérsékleten való elkészítés) után mediumra sütött báránysteak zaftosságával. Az amúgy ratatouille-hoz megszokott grillezett zöldségekből készített enyhén kesernyés felhangokat mutató körítés és a mascarponeval dúsított lágyan krémes polenta kiteljesítette a sör malátás telt zamatát. A bekóstolásból megmaradt sör pedig egy kis pecsenyelével összeforralva még jobban összhangba hozta az ételt és ezt a zamatos Märzent. Telitalálat!

4. fogás -Morzsás szilvatorta mézes Mascarpone krémmel - Andechser Doppelbock Dunkel. Az andechsi kolostor duplabak söre mézes, pörkölt malátás ízvilágot mutat. 7,1% alkoholtartalmát remekül elfedi a telt, mézben, sötét aszalt gyümölcsökben gazdag karakteres komlós íz. A torta tésztája és a szilvás ízek csodásan harmonizáltak ezzel a remek sörrel, a mascarponéban lévő méz talán kicsit dominánsan édes volt, jobban passzolt volna ezért az Asam Bock vagy a scheyerni kolostor édeskésebb duplabakja. Összességében, a fenti kis nüanszok ellenére jó választásnak bizonyult a sör ehhez a finom desszerthez.

Rendkívül sikeres és ízekben gazdag, valódi kulináris élményt nyújtó remek este volt, amit a jó társaság és a szép környezet, meg a kedves kiszolgálás tett még nagyszerűbbé. Remélem, a folytatás - szélesebb közönségnek - nem késik sokat! Természetesen mi is ott leszünk...

 

Szólj hozzá