2010. jan 10.

Mexikói sörök a belvárosban

írta: pif
Mexikói sörök a belvárosban

Az Oktogonhoz közeli Arriba mexikói gyorsétterembe nem kimondottan sörözni jár az ember. Van itt nagyon finom burrito, quesadilla, taco és más éhségcsillapító, és aki a méregerős  finomságok után megszomjazik, valószínűleg egy majdnem sör jellegű Borsodit rendel, de szerintem nagyon rosszul teszi. Itt ugyanis a már széles körben elterjedt Coronita (USA-ban Corona) mellett még 4 eredeti mexikói sört lehet inni, meglehetősen drágán ugyan, de egyszer mindenképpen érdemes próbálkozni velük.

Ezek közül 3-at a Cervecería Cuauhtémoc Moctezuma (figyelem, még véletlenül sem Montezuma, az egy közkedvelt elírás) főz, a gyönyörű mélyborostyán színű Negra Modelo-t pedig az a Grupo Modelo, amelyik a Coronitát (Corona) is gyártja.

A Moctezuma két világos lágere (Dos Equis Lager especial, és a Tecate) nagyon újszerű élményt nem jelent, de teljesen korrekt, lágy ízű sörök, minden bosszantó mellékíztől mentesek.

A Dos Equis-nek van egy Amber változata is, ez egy nagyon kellemes, de nem túl testes borostyánszínű főzet, hazánkban nem igazán elterjedt müncheni típust képvisel.

Az igazi nagy fogás azonban a Negro Modelo, az előbbinél is sötétebb, mármár barna szín, kellemes testesség, és száraz, alig édes íz jellemzi. Nagyon hasonlít jópár európai karácsonyi sörhöz, és szerintem a híres mexikói Noche Buena is (melyet szintén a már említett Moctezuma sörgyár készít) ilyesmi lehet, bár ilyet sajnos az Arriba étteremben nem árulnak.

Szóval mindent összevetve, nagyon kellemes időt töltöttünk itt Pavellel (köszönet neki a meghívásért), vásárfiának hazavittünk még egy Negro Modellot, amit mostanáig sikerült csak őrizgetnem.

      Negro Modello               Tecate               Dos Equis Amber      Lager Especial

 

Utóirat: Jó lenne ha a világ azon nagyobbik fele, amelyik nem mexikói, leszokna arról, hogy a sörösüveg szájába egy negyed lime-ot erőltessen, mert az semmivel sem illik jobban oda, mint mondjuk egy szem rumosmegy, vagy akár zselés szaloncukor. Hahó, ez az Arriba eladóinak is szól, Mexikóban még a turistacsalogató helyek közül is csak a leggagyibbak vetemednek ilyesmire.

Szólj hozzá

mexikói