2014. máj 14.

Kezdődik a fesztivál - V. Belga Sörfeszt és más ínyencségek a Bálnában

írta: pif
Kezdődik a fesztivál - V. Belga Sörfeszt és más ínyencségek a Bálnában

Újra itt a május és beindul a sörfesztiválok szezonja. A Belga Sörfesztivál a Vajdahunyad Vár szép, de kicsit elszeparált helyszínéről idén májusban (V. Belga Sörfesztivál - május 16-17-18) beköltözik a Bálnába, ahol talán jobban szem előtt is lesz, és kicsit szerencsésebb is az új helyszín ebben az épületben, nem utolsósorban innen csodás kilátás is van a városra.

Duvel_Tripel_Hop_9002.jpg

Az indexesek a saját sörük főzése mellett már bele is csaptak a belga sörlecsóba és végigkóstolták a Halász utcai bolt szortimentjének szűk keresztmetszetét.Ugyan a sorrenddel vitatkozunk, de a merítés elég jó volt. A Bálnába 150 féle sörrel várják a nagyérdeműt, ahol nem csak a klasszikus szortimentet, hanem a mozgolódó belga sörpiac újdonságait is meg lehet találni, élen a Duvel Triple Hop-pal, aminek legújabb főzetébe a 2013-as japán Sorachi Ace komló után idén Mosaic-komló garmadáját hintették a Moortgat főzdében. A Mosaic komló a Simcoe egyik leszármazottja, ezért megvannak a trópusi és virágos jegyei, de alfasavban kicsit komolyabb, így a keserű és a földes vonal is dominál az új komlós Duvelben.

HatodikízSlager.jpg

Aki viszont túlcsordul a lambicek, apátsági sörök és egyéb belga csodák alkoholjától, betérhet lazítani a Jónás Sörözőbe, ahol pénteken este, 19:00-től Takács Péter, azaz a Hatodik Íz gerilla főzde új erősen komlózott amerikai lágere az Slager kerül csapra. Majdnem IPA-s hangulatú, erősen citrusos, citromfüves 5,2%-os láger, ami teljesen különbözik az európai világos lágerek ízvilágától. És hamarosan a tavalyi Esti Mese Hatodikízestimese2014.jpg frissített verziója is a sörcsapokra kerül, bár arról hogy hol, még nincsen infóm. A tavaly ősszel főzött Esti Meséhez hasonlóan ez is Maris Otter malátával készült, melynek málnás-diós illata és ízei áthatják ezt a jó kis Northern English Brown Ale-t. A tavalyi főzetnél ez részben könnyedebb, vizesebb, de csak annyira, hogy jobban iható, és a komlózása is visszafogottabb. És van egy meghatóan karakteres, szép kávés utóíze, pedig csak egy kevés csokoládé maláta hullott bele.

És a Főzdefeszt, a Cseh Sörfesztivál és a Budavári Sörfesztivál meg startra készen áll, hogy júniusban se maradjunk szomjasak...

Szólj hozzá

magyar fesztivál belga komló lager kisüzemi takácspéter